image
 |  0 4 Липня 2018 | 12:11

Які курорти обирають українці цього літа

Липень – найгарячіший місяць курортного сезону, і за середнім температурним режимом, і за кількістю бажаючих на один вільний шезлонг.
Період відпусток саме в розпалі й постає нагальне питання – де відпочити, щоб і не дуже дорого, і в задоволення. Ми дізналися, куди саме за засмагою і солоними хвилями їдуть цього літа наші співвітчизники. Про це іформує "Укрінформ".
Багато хто вирішує облаштувати свій відпочинок десь недалеко, але, як показує практика, ціни на вітчизняних морських курортах «кусаються», а сервіс у рази гірший, аніж у Туреччині.
Відпочити тиждень у Затоці на Чорному морі в липні-серпні обійдеться на двох приблизно 10 тисяч гривень, включно з дорогою, але без харчування. Додайте певну суму на їжу, воду, морозиво, сік та шезлонги. Вийде ще плюс 5 тисяч мінімум. Однак, за 15 тисяч гривень цілком реально відпочити удвох за кордоном.

ТУРЕЧЧИНА ВИГРАЄ: ЯКІСНИЙ СЕРВІС ЗА НЕВЕЛИКІ ГРОШІ
Турагентства визнають, що Туреччина, як і в минулі роки, лідирує. Причини дві: невисока вартість і гарний сервіс. Проте конкуренти в неї також є.
Туреччина vs Туніс
Євген Діптан, власник туристичного агентства Tez Tour, зазначає:
«Туреччина – лідер, і так, я впевнений, буде й надалі. Сервіс, який вона надає, більше нікому не під силу».
Якщо обирати, куди саме відправитись у Туреччині, то більшість туристів віддають перевагу Кемеру та Анталії на Середземному морі, а також Бодруму на Егейському.
А от Катерина Лещенко, керівник Універсал Тревел Груп, вважає, що хоча Туреччина ще залишається лідером, але попит падає, адже вартість відпочинку у цій країні зросла.
«Зараз активно набирає обертів Туніс», – зазначає вона.
До того ж у Туреччині сервіс спрямовується на обслуговування туристів із країн СНД, тоді як у Тунісі – на європейців, адже це колонія Франції у минулому.

Єгипет vs Марокко
Єгипет влітку не дуже користується попитом – занадто спекотно. Більшість туристів віддають йому перевагу восени та навесні.
Марокко обирають небагато українців – дорого. Їдуть до цієї країни переважно, щоб побачити океан.
Тетяна Кравець, менеджер по туризму туристичної фірми Let`s Travel, радить сім’ям із дітьми відвідати Туніс, а не Марокко:
«Пісок, пологий захід у море, доброзичливі люди – ідеально для дітей. А от людям середнього віку можна й у Марокко, там є багато цікавих екскурсій».
Ціни, за якими туристичні фірми пропонують відпочинок у липні-серпні на тиждень за двох за програмою «все включено»:
Туреччина – від 600 до 800 дол. за готель 4 зірки та від 1 тис. дол. за готель 5 зірок;
Туніс – від 700 до 1000 дол.;

ПЛЯЖНИЙ ВІДПОЧИНОК НА ЄВРОПЕЙСЬКИХ КУРОРТАХ
Греція, Іспанія та Італія – європейські конкуренти Туреччини. А от на Болгарію останнім часом попит упав. Ті, хто їде до цієї країни, обирають автобусні тури, які дешевші. Проте потрібно врахувати деякі нюанси:
«Автобусні тури коштують менше за рахунок того, що автобус більш дешевий вид транспорту, аніж літак. Хоча є свої мінуси: так, час на дорогу вираховують із днів відпочинку клієнта. Якщо тур 7 ночей у Туреччині, то людина саме стільки перебуває там. Якщо ж на турі у Болгарію пишуть 7 ночей, то по факту виходить – 5 ночей», – розповідає Тетяна Кравець.
Також варто врахувати, що в Болгарії всі пляжі муніципальні – й за парасольки та лежаки доведеться сплачувати додатково.
Завдяки чартерам, які увійшли в Україну, все більше українців обирають острови Греції, Іспанії та Італії, а не материкову частину.
«Оскільки на Крит є вильоти з України щодня, то він – лідер відпочинку в Греції», – зазначає Євген Діптан.
А Катерина Лещенко радить відвідати італійську Калабрію, куди цього року з України запустили чартер.
Ціни, які пропонують туристичні фірми на європейський відпочинок у липні-серпні на тиждень за двох:
Греція – від 800 дол. лише зі сніданками та 1600 дол. на «все включено»;
Іспанія – від 1 тис. євро зі сніданками та вечерями;
Італія – від 900 євро на «все включено»;
Болгарія – від 450 євро на автобусний тур.
Обід чи вечеря у кафе на двох обійдеться в Європі у 22–25 євро (така ціна майже у всіх країнах).
Також користуються попитом Хорватія та Чорногорія. Проте тут люди відпочивають переважно в апартаментах, а не в готелях – на відміну від Греції чи Болгарії.
«У ці країни все більше туристів подорожують власним транспортом, користуючись безвізом. Так виходить дешевше», – розповідає пані Лещенко.

ЕКСКУРСІЙНІ ТУРИ
Якщо не зосереджуватися лише на пляжних турах, то слід врахувати –вельми популярними є також і екскурсійні. Переважно їх влаштовують, коли є додаткові вихідні. Вартість – від 99 євро за людину. На вартість впливає кількість країн, котрі відвідає турист, та які саме це країни. Франція та Італія – найдорожчі, найдешевші – Польша та Чехія. Крім трансферу та проживання в готелі до вартості входять сніданок та одна-дві екскурсії.
ВІДПОЧИНОК НА ОЗЕРІ СВІТЯЗЬ 
До традиційного початку сезону на Шацьких озерах ще півмісяця. Сезон тут відкривається приблизно 15 червня, втім нині чимало баз, садиб, пропозицій з приватного сектору, які готові зустрічати туристів, пише Конкурент.
Традиційно відпочивають на самому озері Світязь в однойменному селі, урочищі Гряда та селі Пульмо, де також є вихід до озера Світязь, озері Пісочне, що у селі Мельники. Або ж зупиняються у Шацьку, звідки недалеко до Світязя.

Умовно відпочинок можна розділити на кілька секторів: бази відпочинку, приватний сектор, котеджі (садиби) та цілі відпочинкові комплекси готельного типу.
У приватному секторі ціні за проживання починаються від ста гривень за добу, але умови при цьому будуть доволі спартанські: ліжко, скромні зручності, можливість самостійно харчуватися. До водойми доведеться йти за такої ціни близько кілометра.
Що ближче до озера, тим дорожче проживання. Ціна залежить також від наявності додаткових умов. Наприклад, підключення до інтернету, наявність телевізора, парковки тощо.
Бази відпочинку зазвичай пропонують дво-, трьох- або чотирьохмісні номери. Ціни починаються від 200 гривень з людини, у низькій сезон можна домовитися за більшу знижку.
А ось з середини червня до вересня відпочинок коштуватиме від 250-300 гривень за добу. Серед послуг, які зазвичай додаються – підключення до мережі інтернет, наявність телевізора, мангал, парковка, дитяча гойдалка тощо. Часина бонусів може бути платною. Наприклад, дрова.
Чи не найбільш відрізняються у ціновій політиці садиби для відпочинку. Вони можуть бути оснащені відповідно до різних потреб і гаманців. Є навіть пропозиції із басейном. Винаймати такі котеджі зручно великій сім’ї чи компаніям. Проживання тут обійдеться від 1500-2000 гривень за будиночок, куди може поміститися до 10-12 осіб. Садиби зроблені за принципом будиночку, де можна самостійно готувати їжу для великої компанії.
Нарешті є відпочинкові комплекси готельного типу, які розраховані не лише на літній сезон. Тут можуть бути сауни, більярд, риболовля, оздоровчі процедури тощо. Ціни починаються від 400 гривень за ніч, а умови часто передбачають традиційні готельні послуги, як наприклад, прибирання у номерах, включений сніданок тощо.
* Зазначені ціни орієнтовні і вказані відповідно до пропозицій, що оприлюднені на дошках оголошень в мережі. Досвід показує, що вони можуть бути нижчі за не надто спекотних погодніх умов чи раннього бронювання. Фото ілюстративні та узяті з ресурсів з вільним доступом
ЯК ЗАОЩАДИТИ НА ВІДПОЧИНКУ
Відпочивати можна не лише за допомогою туристичних фірм, а й самостійно вибудовуючи власні маршрути. Ірина Бонер, дівчина, яка подорожувала Польщею, Грецією, Туреччиною, Францією, Іспанією, Італією, Данією, Німеччиною, Хорватією й Чорногорією, Сінгапуром, Шрі-Ланкою, В’єтнамом без допомоги туристичних агентів, дає такі поради.
1. Користуватись лоукостами (наприклад, Wizz Air) та купувати квитки заздалегідь.
«Якщо брати квиток за півроку, можна заощадити до 50% від вартості», – ділиться досвідом Ірина.
2. Шукати житло не лише в готелях, а й на спеціальних сайтах (www.airbnb.ruhttps://www.couchsurfing.com/), де можна «підселитися» до господарів. У такий спосіб можна заощадити до 20% від вартості оренди житла.
Якщо все ж таки плануєте подорожувати з туристичною фірмою, то слід враховувати таке.
3. Не варто нехтувати гарячими путівками. Чим більше тур «горить», тим більше ви заощадите. Так, якщо брати тур за добу-дві до вильоту, можна зекономити до 50% від його вартості.
4. Купувати пробні тури. Такі тури не завжди комфортні, але є набагато дешевшими. Ірина згадує, як, будучи студенткою, придбала екскурсійний тур до п’яти країн Європи: часом гід та водій не зовсім розуміли, де, наприклад, потрібно платити за автобан, адже це була їхня перша поїздка за цим маршрутом, проте коштував він у рази дешевше.
5. Звертати увагу на сезонність турів: так, в одному і тому самому готелі у травні та вересні вартість буде набагато нижчою, аніж у липні-серпні.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити