image
 |  4 9 Липня 2018 | 16:45

Люблінський воєвода назвав вшанування закатованих українців у Сагрині небезпечною провокацією і хоче заявити у прокуратуру (ВІДЕО)

Люблинський воєвода Пшемислав Чарнек має намір подати заяву у прокуратуру на д-ра Григорія Купріяновича, у справі слів, які той сказав під час відзначень 8 липня річниці пам’яті українців, які загинули від рук польських «селянських батальйонів» та підрозділів Армії Крайової у 1944 році у селі Сагринь.
Про це 09 липня 2018 року повідомляє сайт «Наше слово».
[caption id="" align="aligncenter" width="200"] Григорій Купріянович[/caption]
Григорій Купріянович є головою Українського товариства у Любліні, та, водночас, співголовою Спільної комісії уряду та нацменшин у Польщі.
Під час сьогоднішньої прес-конференції воєвода заявив, що подасть заяву до прокуратури на голову української організації з приводу підозри скоєння злочину під час врочистостей. Пшемислав Чарнек процитував слова з доповіді українського діяча, який сказав, що у Сагрині 1944 впали жертви з рук інших громадян РП, тому що «говорили іншою мовою та були іншого віросповідання»:
Цей злочин проти людства було вчинено членами польського народу, партизанами АК, які були солдатами польського підпілля. Ми жаліємо, що пам’ять про українські православні жертви Холмщини не вшановано так само, як у випадку польських жертв Волині, – люблінський воєвода цитував доповідь д-ра Григорія Купріяновича.

[embed]https://www.facebook.com/LubelskiUrzadWojewodzki/videos/951971308309269/[/embed]
П. Чарнек зазначив, що думки, яких Г. Купріянович висловлював протягом останніх років та доповідь на цвинтарі у Сагрині, якою українець зрівнює вбивство у Сагрині з «вбивством 130 тис. поляків на Волині» однозначно є порушенням закону. Воєвода впевнений, що українець не лише «зневажив польський народ», але порушив закон про Інститут національної пам’яті Польщі (ІНП), що вводить штраф або покарання у вигляді тюремного ув’язнення терміном до трьох років за «заперечення злочинів українських націоналістів».
Самі відзначення у Сагрині, у яких взяв участь Президент України Петро Порошенко, депутати Верховної ради України, міністри українського уряду, дипломати з послом України Андрієм Дещицею, делегації української громади Польщі, колишні жителі Холмщини, делегації з кількох областей України з керівниками й громадськими активістами, історики П. Чарнек назвав «провокацією»:

Їх організовано у 75-ті роковини трагічної «Кривавої неділі» на Волині, де у системний спосіб українські націоналісти, бандити, яких важко шукати у історії світу, у жорстокий спосіб мордували тисячі поляків, також під час Богослужінь. Ці роковини були урочисто відзначені президентом Анджеєм Дудою у луцькій Кафедрі і теж на місці злочину. Натомість українці зорганізували молитву на могилах своїх побратимів, які загинули 10 березня а не 11 липня, однозначно здійснюючи провокацію, – сказав Пшемислав Чарнек.
Він також подякував службам, оскільки як зазначив, приїзд на відзначення до Сагриня «тисяча чи двох тисяч українських націоналістів ніколи не є безпечним».

Читайте також: Політична арифметика на крові, – В’ятрович про виступ польського президента на Волині
Читайте також: У Луцьку відбудеться «круглий стіл»: «Волинь-43» – складова антиукраїнської пропаганди Польщі
Читайте також: Тільки повна солідарність між Україною та Польщею може врятувати нас від трагічної історії в майбутньому, – Дональд Туск

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити