image
 |  4 9 Липня 2018 | 11:21

Поляків на Волині загинуло близько 7 тисяч, - краєзнавець Ярослав Царук

Краєзнавець, Почесний житель Волині і автор книги «Трагедія волинських сіл 1943-1944 рр.: Українські і польські жертви збройного протистояння» Ярослав Царук доводить, що поляків у ті роки загинуло біля 7 тисяч, а українців - біля 14 тисяч.
Про це він розповів у коментарі кореспонденту «ВолиньUA».
Українців було вбито вдвічі більше, і як припускає пан Ярослав Царук, польський президент у своїх вчорашніх виступав апелював даними польських дослідників Семашків.
- Вони брешуть весь час. Раніше писали про 500 тисяч вбитих поляків, потім 250 тисяч, тепер на 100 тисяч зупинилися. Дослідник Іван Пущук об’їздив усю Волинь і встановив, що поляків у ті роки загинуло біля 7 тисяч, а українців біля 14 тисяч. Я згодний з його даними. Щодо Володимир-Волинського району, то поляки писали, що їх тут було вбито 2446 осіб, а я встановив, що біля 800. Відчуваєте різницю? Коли я почав шуміти, то вбитих українців вони написали 69, а я нарахував біля 1240. До прикладу, візьмемо хрест із написом біля села Верба. На ньому поляки написали, що у цьому селі було вбито 161 поляк, Семашки написали про 9 вбитих, а я встановив, що лише 4.
Це тільки недобросовісна людина так може говорити, як говорить президент Польщі. Так не чесно говорити. Поляки повністю вичищали українські села. 12 липня 1943 року було фактично повстання українців проти польського свавілля. Ще у 1941 році нас вбивали, у 1938 році повідбирали православні храми. Поляки були грамотні, мали армію, поліцію, а українці нічого не мали. Більше того, польський уряд перебував в Лондоні і весь час наказував очистити Волинь від українців, щоб як прийде Червона армія, їх тут не було. Таким чином, хотіли забрати територію. Це законне явище з їхньої сторони – тож нехай мовчать...

Прикро Ярославу Царуку, що жодна районна  і міська ради Волині не прийняли рішень, якими би визнали події 1943-1944 років геноцидом українців від рук поляків. А останні вже це зробили на державному рівні.
Нагадаємо, що вчора Дуда в Олиці помолився та закликав не забувати історію, а також назвав події 40-х на Волині етнічною чисткою (ДОПОВНЕНО)
У свою чергу, «Політичною арифметикою на крові» назвав голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович виступ польського президента на Волині.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Михальчишин назвав виступ Дуди про «100000 тисяч польських жертв на Волині» маразмом

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити