image
 |  0 11 Липня 2018 | 10:35

Гривня чи долар: як українцям зберегти власні заощадження

Українці в основному зберігають кошти у гривні. Однак з осені доларові депозити стануть вигіднішими. Через неясність з отриманням траншу Міжнародного валютного фонду, зниженням золотовалютних резервів і виплатами за зовнішніми боргами гривня почне знецінюватися.
За даними Нацбанку, на травень 2018-го депозити фізосіб в банках склали майже 480 млрд грн. У тому числі у гривні - 250 млрд (додали 7,26% з початку року). Валютні депозити скоротилися на 6,47%. За рахунок гривні банки наростили депо-портфель на 0,79%, або на 3,6 млрд грн, пише Сегодня.
"Не дивлячись на сезонні коливання, останні два роки обмінний курс гривні був досить стабільним. Середньомісячний курс гривня-долар у травні 2018 року склав 26,18, у травні 2017-го - 26,42, у травні 2016-го - 25,21. Коливання курсу гривні до долара були меншими за амплітудою, ніж зміни курсу євро по відношенню до долара. Водночас різниця у рівні відсоткових ставок між депозитами у гривні і вкладами в інвалюті залишається досить високою. Тому вкладники віддавали перевагу заощаджувати в нацвалюті", - каже виконавчий директор НАБУ Олена Коробкова.

Щоб зменшити ризики, українцям радять мати широку лінійку інвестицій "гривня/валюта/інші інвестиції" в пропорції 30/60/10. До останніх можна віднести цінні папери або нерухомість.
"За останні 10 років співвідношення депозитів у інвалюті та гривні змінювалося в одну, то іншу сторону. Однак не перевищувало 60%. Гривня користується популярністю у вкладів до року - більше половини вкладів оформлено в нацвалюті. Це логічно, адже вкладники намагаються отримати найбільший дохід на депозиті в гривні і намагаються виграти на зміцненні нацвалюти. З початку року гривня зміцнилася на 6,2% - з 28,07 до 26,33 гривні за долар", - пояснює финаналітик Михайло Демків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Громади Волині можуть отримати понад 66 мільйонів майнових податків від фізичних осіб

Зі збільшенням терміну депозиту вкладники обирають заощадження в інвалюті.
"На гривню припадає 26% всіх вкладів строком від 2 років. Але загальна вага "довгих" депозитів невелика - 6,1 мільярдів гривень, або 2% від всіх строкових вкладів", - додає Демків.

За словами експертів, курс долара, що коливається вже третій місяць навколо 26,5 грн, незабаром перестане бути стабільним і зросте.
"До першої половини серпня курс гривні, при відсутності різких негативних подій, збережеться в діапазоні 26-27 гривень за долар. У серпні курс вийде за рамки 27 гривень. У вересні може перейти в діапазон 27-28,5 гривень за долар. Стабілізувати, але не зміцнити гривню зможе скасування мораторію на продаж землі, підвищення цін на газ для населення і отримання траншу від МВФ", - наголошує старший аналітик ГК Forex Club Андрій Шевчишин.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити