image
 |  0 12 Липня 2018 | 08:30

В обласному центрі Волині сплатили понад 13 мільйонів податку на нерухомість

У січні-червні 2018 року до місцевих бюджетів Луцька та району сплачено 13,3 мільйона гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.
Про це «ВолиньUA» стало відомо з прес-служби ГУ ДФС у Волинській області.
Таким чином місцеві громади отримали в розпорядження на 80 відсотків більше податку на нерухомість проти аналогічного періоду торік. За словами начальника Луцької об’єднаної державної податкової інспекції ГУ ДФС у Волинській області Андрія Ткачука, це звичайна практика європейських країн, коли вартісне майно оподатковується, а сплачені кошти стають одним із основних джерел доходу територіальних громад. Що повинен знати платник податку за квадратні метри, які перевищують встановлену законодавцем норму та підлягають оподаткуванню, головний податківець міста розповідає читачам нашої газети.
«Сплачувати податок на нерухоме майно зобов’язані не всі фізичні особи, а лише ті, котрі володіють квартирою/квартирами, житлова площа яких перевищує 60 кв.м і будинку/будинків площею більше 120 кв.м. У випадку наявності об’єктів нерухомого майна різних типів податок сплачується за площу, що перевищує 180 кв.м. Податок нараховується лише на «зайві» квадратні метри. Наприклад, якщо квартира має площу 65 кв. м, то податок нараховується на 5 кв. м. Ці кошти будуть використані на потреби громади, на території якої знаходиться об’єкт нерухомості», – розповідає Андрій Ткачук. Крім того, власникам великого житла (що складає понад 300 кв. метрів для квартир і понад 500 кв. метрів для будинків) до так званого податку на розкіш доведеться додатково заплатити 25 тисяч гривень. На Волині  таких платників податку нині нараховується 52.

Податок на нерухомість сплачується щорічно за минулий рік. Відповідно, у 2018 році платники податку зобов’язані сплатити податок на нерухомість за 2017 рік за місцем розташування об'єкта оподаткування. Від дати отримання повідомлення-рішення органів ДФС про нараховану суму податку на нерухомість протягом шістдесяти днів громадяни повинні перерахувати суму податку на рахунки відповідного місцевого бюджету.
Кожен громадянин  має право провести звірку наявних та відображених у базах даних об’єктів нерухомого майна, що перебувають у власності, аби уникнути зайвих нарахувань чи навпаки – бюджетних втрат. Щоб внести зміни до наявної в ДФС інформації, власникам нерухомості при собі обов’язково потрібно мати документ, що посвідчує особу та правовстановлюючі документи на майно. Таку звірку можна провести в Центрі обслуговування платників Луцької ОДПІ в залі №2.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Досліджуючи діяльність волинських підприємств, фахівці ДФС обов’язково аналізують рівень зарплати
Що ж дозволяє уникнути сплати податку навіть, якщо розмір вашої квартири перевищує 60 кв. м., визначених у межах норми, розповідає Андрій Ткачук: «Коли квартирою у 150 квадратних метрів у рівних частках володіють дві особи і дві частки рахуються в реєстрі як окремі об'єкти, кожному з них належить по 75 квадратних метрів.
Оскільки Податковим кодексом передбачена пільга на 60 квадратних метрів для кожного власника, то сплачувати обидва будуть тільки за «зайві» 15 квадратів. Якщо нерухомість не розділена і у реєстрі рахується як один об'єкт, яким володіють кілька осіб, тоді оподатковуватися будуть 90 квадратних метрів, оскільки 150 квадратів зменшуються на пільгові 60. При цьому пільга надаватиметься тільки одному з власників, на якого в держреєстрі зареєстрована квартира».
Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості податок сплачується фізичною особою – платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити