image
 |  2 19 Липня 2018 | 16:02

Розвінчали міф про користь алкоголю в помірних дозах

Масштабне дослідження науковців із усього світу довело, що вживання алкоголю навіть у невеликих дозах не несе жодної користі для організму. Його згубна дія проявляється вже після вживання 50 г спирту на тиждень - саме така кількість у двох келихах червоного вина.
Вчені проаналізували дані майже 600 тис. людей, які періодично вживають алкоголь, і дійшли думки, що це все не більше ніж міф, повідомляє BBC.
До групи "піддослідних" входили люди із 19 країн світу, що не мають ознак серцево-судинних захворювань та із відносно високим рівнем достатку. Залежно від кількості випитого спиртного щотижня, учасників розділили на 8 груп. До уваги були взяті й інші фактори ризику, такі як куріння або наявність діабету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Болить горло? Їжте морозиво – Супрун дозволила


За кожним учасником дослідження велось довготермінове спостереження - від півтра до 13 років. Протягом цього часу 40 тис. учасників експерименту різного віку померли, а у 39 тис. було діагностовано те чи інше захворювання серцево-судинної системи.
Незалежно від конкретної причини, вірогідність летального результату показує очевидну, хоч і нелінійну залежність від кількості випитого алкоголю. Причому тривалість життя починає скорочуватися вже на мінімальному рівні - менше 100 мл на тиждень. До прикладу - пляшка вина містить трохи більшу кількість спирту.
Також у учасників експерименту вірогідність інсульту, розвитку ішемічної хвороби, серцевої недостатності, гіпертонії або аневризми аорти зі смертельним результатом взагалі показала пряму лінійну залежність від обсягів випивки. Виключення - ймовірність інфаркту зменшувалась у міру зростання дози випитого алкоголю.
Учасники експерименту віком до 40 років показали зниження очікуваної тривалості життя - від півроку у малопитущих, до 5 років у тих, хто вживає алкоголь регулярно.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити