image
 |  0 22 Липня 2018 | 17:12

У Казахстані розкопали понад 3 тисячі стародавніх золотих виробів

У Казахстані в Тарбагатайському районі Східно-Казахстанської області під час розкопок кургану Елеке Сази археологи виявили близько 3 тисяч виробів із золота, датованих 8-7 століттями до нашої ери.
Про це повідомляє Інтерфакс-Україна із посиланням на прес-службу акима області.
Відзначається, що в ході вивчення Тарбагатайскіго масиву, було виявлено 200 курганів. У процесі розкопок поховання Елеке-2 було знайдено більше 3 тисяч золотих виробів.
“Серед них є унікальні речі, яких більше немає ні в одному могильнику. Наприклад, жіночі сережки-дзвіночки, пластини з чотирма заклепками, жіноче намисто з дорогоцінними каменями. Також серед них є спорядження з золота для коней”, – йдеться в повідомленні.
За інформацією археолога Зейнолла Самашева, велика кількість цінних знахідок в даному кургані дозволяють припустити, що в ньому можуть бути поховані чоловік і жінка – царські персони або люди, що належали до еліти сакського суспільства.
“Вражає технологія виготовлення виробів: золотий кругової бісер, яким прикрашали одяг чоловіків і жінок, свідчить про те, що наші предки володіли технологією мікропайкі, а також мали величезні знання в галузі металургії”, – йдеться в повідомленні.

Всі знахідки дозволяють припустити, що у людей того часу були розвинені технології, металургійна спеціалізація, а значить, були відкриті розрізи, шахти, видобуток руди, збагачення, плавка і отримання кінцевого продукту.
“Була глибока індустріальна культура. Це повністю змінює образ кочового народу”, – заявив акім області Даніал Ахметов.

Наразі розкопки курганів в Тарбагатайского районі тривають.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити