image
 |  0 27 Липня 2018 | 18:22

Досвід волинських лісівників переймали голови ОТГ із трьох областей (ФОТО)

Державні ліси та їх роль у розвитку місцевих громад: досвідом Волині зацікавилися голови ОТГ Дніпропетровської, Чернігівської та Сумської областей.


Про це 27 липня 2018 року «ВолиньUA» повідомили у прес-службі Волинського ОУЛМГ.


Волинь відвідали голови ОТГ, сільські старости та представники виконавчих органів Дніпропетровщини, Чернігівщини та Сумщини. Їх зацікавив лісовий досвід Волині. Адже він базується не лише на основі ведення основної господарської діяльності, а й на досить взаємовигідному партнерстві місцевих громад із державними підприємствами, що в результаті призводить до розвитку рекреації та зеленого туризму, еколого-лісівничій та освітній діяльності, зокрема, створення учнівських лісництв. Звісно, і до наповнення бюджету об’єднаних територіальних громад.


Такий досить незвичний досвідний лісотур став можливим завдяки співпраці Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування з Волинським ОУЛМГ.


Впродовж двох днів гості з трьох областей мали можливість поспілкуватися з фахівцями Волинського ОУЛМГ, керівництвом державних лісогосподарських підприємств, керівником Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолієм Пархом’юком, його заступниками та головними спеціалістами, керівниками кількох приватних підприємств, а ще зустрічалися з головами волинських ОТГ. Безпосередньо ознайомилися з роботою ДП «Цуманське ЛГ», побували у Лісівничому молодіжному центрі, що діє на базі Воротнівського лісництва ДП «Ківерцівське ЛГ», у ДП «ВЛСНЦ», вивчили досвід співпраці місцевих громад з лісівниками ДП «Колківське ЛГ», ДП «Маневицьке ЛГ» та ДП «Городоцьке ЛГ».


Звісно, очільників місцевих громад, насамперед цікавила діяльність лісогосподарських підприємств в ОТГ, також контроль за вирубкою місцевих лісів та управління лісовими ресурсами. Якою є діяльність державних та комерційних лісогосподарських підприємств в об’єднаних територіальних громадах, скільки коштів вони можуть приносити у свою скарбницю, яка кількість робочих місць створюється на місцях. А ще – наскільки вагомою може бути допомога лісового сектору дошкільним та загально-освітнім установам, закладам культури, релігійним громадам, малозабезпеченим категоріям населення, сім’ям воїнів ЗСУ? Чи є конфлікт інтересів між громадами та лісопідприємствами і на яких умовах вдається досягти взаємовигідного партнерства.


Варто зазначити: Волинь – одна з найлісистіших областей України. Третина її території вкрита лісом. До слова, так було не завжди. На 1946 рік лісистість Волині сягала 17 відсотків. Завдяки повоєнному лісовідновленню вкрита лісами площа з року у рік збільшується. Звісно, лісистість Поліських і Волинських районів суттєво різниться, адже більш багата і родюча земля останніх використовується під землеробство. Якщо у Луцькому районі лісистість сягає 7,2 відсотків, то у Маневицькому вона становить близько 70. Майже у десять разів більша. Загалом же у підпорядкуванні обласного управління лісового та мисливського господарства знаходиться понад 617 тисяч гектарів лісів. Половина вкритої лісом площі припадає на Маневицький, Камінь-Каширський, Ківерцівський та Любомльський райони.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити