image
 |  0 28 Липня 2018 | 18:04

На Волині обирали кращого лісоруба (ВІДЕО)

На Волині два десятки лісорубів змагалися за звання найкращого.


Про це 28 липня 2018 року «ВолиньUA» повідомили у прес-службі Волинського ОУЛМГ.


[embed]https://youtu.be/VXHvCwaW_ps[/embed]

Щоб пройти випробування, потрібно було на швидкість скласти бензопилу, повалити дерева й розрізати їх на рівні частини. Як упоралися – бачили журналісти «5 каналу».


Перед початком змагань лісоруб із Ковельського лісгоспу Василь Дудка ретельно перевіряє свою бензопилу. Без захисного спорядження до лісу він – ні ногою.



Дуже багато сухостою, який ріжеться, багато гіляк падають. Це шолом, який треба мати для техніки безпеки, завжди треба його мати в лісі з собою. Як ріжеш дерево, це захисна плівка, щоб не попала в очі всяка деревина і комахи, – пояснює чоловік.



Лісоруб Віталій Крисик (ДП «городоцьке ЛГ») вважає свою роботу корисною, каже, є вирубки, що не нищать, а рятують ліс.



Будь-які культури мають період своєї стиглості і потрібно збирати урожай. Якщо не зрізати дерево — воно просто струхнявіє, зігниє і будуть там розводитися жучки всякі, комахи, – каже Віталій.



Змагання лісорубів відбуваються на 5-ти етапах.



Бензопила має бути справна, лісоруб має бути одягнений у спецодяг захисний – тіло, ноги й очі. Безпечні умови праці — це найперше. Як спеціаліст-професіонал свого роду, повинен мати основні навички на кожному етапі, – пояснює суддя змагань, голова обласної організації Товариства лісівників України Борис Бабеляс.



Спочатку лісівники на швидкість міняють ланцюги на бензопилі. Далі – на точність розрізають стовбур дерева. Цей процес називають розкряжуванням.


Валка лісу — найскладніший вид змагань лісорубів. Чоловіки мають чітко визначити, куди впаде дерево.


На місці, куди за підрахунками вальників має впасти дерево, забивають кілки. Вершина майстерності – коли зрубане дерево при падінні забиває кілок у землю.



На віддалі 15 метрів забивається кілок, в який необхідно попасти. Відхилення від кілка — це є штрафні бали, – каже суддя Андрій Семенюк.



На змаганнях вальників лісу 5-ту перемогу поспіль виборов Віталій Крисик. Лісоруб із Городоцького лісгоспу свій виступ коментує скромно.


Переможець змагань отримав винагороду у 15 тисяч гривень, решта учасників також поїхали додому з призами.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити