image
 |  0 28 Липня 2018 | 08:46

У Марса світиться атмосфера

На Землі полярні сяйва – це примарне світіння атмосфери, яке спостерігається зазвичай у полюсів планети. На Марсі теж відбуваються полярні сяйва, і космічний апарат НАСА MAVEN допоміг недавно виявити новий тип світіння атмосфери Червоної планети, який спостерігається в основному на денній стороні планети, де світіння атмосфери дуже складно помітити.


Про це 28 липня 2018 року повідомляє сайт «Свідок».


Атмосфера планети починає світитися під дією високоенергетичних частинок сонячного вітру, які, досягаючи атмосфери, вступають у взаємодію з частками атмосферних газів, в той час як ті починають випускати фотони світла. Зазвичай світіння атмосфери виникає під дією електронів, однак іноді (досить рідко) причиною світіння атмосфери стають протони.


Наукова команда місії MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution mission) вивчала атмосферу Марса за допомогою інструменту Imaging UltraViolet Spectrograph (IUVS) і виявила, що іноді дані вимірювань показують таємниче зростання яскравості світіння в ультрафіолеті водню, що знаходиться в верхніх шарах атмосфери Марса, на протязі декількох годин. Потім дослідники помітили, що підвищення яскравості світіння атмосфери в УФ діапазоні збігається за часом з подіями підвищення числа протонів сонячного вітру, що реєструється за допомогою іншого бортового інструменту зонда MAVEN під назвою Solar Wind Ion Analyzer (SWIA).


Зіставивши ці дані, вчені змогли обґрунтувати наявність між величинами не тільки кореляційного, але і причинно-наслідкового зв’язку, запропонувавши механізм виникнення світіння атмосфери на Марсі під дією протонів сонячного вітру. Так як для світіння молекул газів необхідні електрони, які відсутні у протонів, команда припустила, що ці електрони протони сонячного вітру «крадуть» у нейтральних атомів водню з хмари водню, навколо Червоної планети. Перетворюючись в нейтральні атоми, ці частинки проходять крізь так звану «ударну хвилю», або «магнітний щит» Марса, без відхилення, а потім врізаються в атмосферу планети, що супроводжується випусканням каскадів УФ фотонів, що реєструються за допомогою інструменту IUVS місії MAVEN.


Дослідження опубліковане в журналі Nature Astronomy; головний автор Дж. Дейган (J. Deighan).

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити