image
 |  0 29 Липня 2018 | 12:55

Затриманий за пошкодження огорожі на Цвинтарі Орлят у Львові виявився мешканцем Кракова

Одного з провокаторів вдалося затримати на місці події.


Про це 29 липня 2018 року повідомляє сайт «ZAXID.NET».


Реставраційні панелі навколо двох скульптур левів на території Цвинтаря Орлят у Львові 28 липня пошкодила група чоловіків з Польщі. Один із провокаторів, якого вдалося затримати на місці події, назвався мешканцем Кракова. Його ім’я Матеуш Пасек.


Інформацію про затриманого ZAXID.NET розповів директор ЛКП «Музей «Личаківський цвинтар» Михайло Нагай. Поляк також розповів, що у групі було 9 осіб. Всі вони зупинилися в одному з львівських хостелів.


Прес-служба патрульної поліції підтвердила, що затриманий іноземець. Його доставили у райвідділ для надання свідчень. На місці події також працювали працівники СБУ і слідчі Личаківського райвідділу поліції.


Нагадаємо, що в суботу, 28 липня, на території польського військового Цвинтаря Орлят група чоловіків пошкодила дерев’яні реставраційні щити навколо скульптур левів.


Охороні цвинтаря спільно з поліцією вдалося затримати одного з провокаторів. Решті учасників групи вдалося втекти з місця події.


Дві історичні скульптури левів повернули на Цвинтар Орлят у грудні 2015 року. Леви стерегли вхід на цвинтар з південного боку. Один із них мав на щиті напис польською мовою «Zawsze wierny», що в перекладі означає «Завжди вірний». Його доповнював напис на іншому камені «Tobie Polsko» - у перекладі: «Тобі, Польщо».


Після вивезення історичні леви опинились у двох місцях: обабіч траси на виїзді зі Львова до Винник і на Кульпаркові поблизу психіатричної клініки. Написи на щитах знищили.


Повернення левів на Цвинтар Орлят у 2015 році призвело до політичного скандалу, оскільки перевезення здійснили з ініціативи польського міністерства культури без погодження з відповідними українськими органами влади. Відтоді скульптури стояли закриті дерев'яними щитами.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити