image
 |  0 9 Серпня 2018 | 14:23

Хто кого «годує»: експерт про стосунки України та Росії

За період з 1996 по 2017 рік Україна продала Росії товарів на $253 млрд. А купила російських товарів на $378 млрд.
"Україна заплатила Росії на $124 мільярди більше, ніж отримала від неї. Виходить, що всі ці роки Україна "годувала" Росію", - розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, пише "112.ua".
Експерт назвав фейковими розмови російських ЗМІ про збитки РФ розміром $200 млрд через поставку "дешевого газу" в Україну.
"До 2006-го Росія дійсно поставляла газ в Україну за низькою ціною. Але тоді й на світовому ринку ціни були низькими. Коли нафта у світі подорожчала, зросли й ціни на російський газ для України. Ніколи Росія не продавала Україні газ за цінами нижче собівартості", - наголошує Охріменко.

Попри антиросійську істерію, Україна продовжує фінансувати країну-агресора. За перше півріччя 2018 року купила в Росії товарів на $3,8 млрд. Продала — лише на $1,8 млрд.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна ввійшла в п’ятірку найбільших експортерів пива до Європи
"Де Україна бере валюту, щоб дотувати економіку Росії? Частково за рахунок продажу металу й зерна в країни Азії та Африки. Також на закупівлю російських товарів доводиться витрачати валюту у вигляді іноземних інвестицій, зарубіжних кредитів і грошей гастарбайтерів. Крім того, були випадки, коли Україні доводилося брати гроші в борг у закордонних компаніях, щоб розрахуватися за імпортний російський газ. Так, частина боргів України, починаючи з часів Кучми, сформувалася через оплату газу від Росії", - говорить Охріменко.

За словами експерта, фінансування економіки Росії за рахунок України має бути мінімальним, а зовнішня торгівля взаємовигідна. Зараз і раніше вона була вигідна більше Росії, ніж Україні.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити