image
 |  0 13 Серпня 2018 | 09:32

У Берліні запустили українське радіо

У столиці Німеччини Берліні заснували україномовне радіо "ТрембітсФМ".
Його створили на базі інтернет-радіо ALEX FM 91.0. Передачі "ТрембітсФМ" присвячені культурі, політиці та музиці, передає "Радіо Свобода".
Радіо виходить у ефір по одній годині раз на місяць. Організатори сподіваються робити випуски щотижня. Вони розраховують на українську аудиторію. У Берліні мешкає майже 12 тисяч вихідців із України.
Під час першого ефіру радіостанції гостями ведучих Катерини Рітц-Ракул і Кирила Коломійця були посол України у ФРН Андрій Мельник і віце-голова Німецько-українського форуму Карл-Ґеорґ Велльманн.
"У нас нині працює чотири особи: двоє ведучих, я, а також музичний редактор. Вони знайшлися не відразу. Я оголосила у Facebook, що шукаю людей, які мають бажання співпрацювати. Прийшло 50 охочих. На першій зустрічі я розповіла про свою ідею, а також про те, що радіо існуватиме винятково на волонтерських засадах, тобто ми працюватимемо без зарплатні. На повторну зустріч прийшло двоє. Це зрозуміло, адже роботи багато, вона безплатна, та й необхідних знань ні в кого не було. Всім ще й треба було вчитися. Але з нами залишилися Катерина Рітц-Ракул та Сергій Ніколайчук. Завдяки Сергієві ми знайшли багато людей, які нам допомагали безплатно. Ще один ведучий – Кирило Коломієць, а також ще Марко Нойбауер – німець із Гайдельберґа", – розповіла засновниця радіостанції журналістка Євгенія Козменко.

Передачі організатори створюють власним коштом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За газ доведеться платити більше: для кого зростуть тарифи?


"Не скажу, що зробити перший ефір було важко, адже несподівано чи плановано з'явилися люди, які нам допомагали безплатно. Приміром, запис музичних заставок, що є дорогим задоволенням. Наші колеги це робили лише тому, що самі раді, що існуватиме ось таке українське радіо в іншій країні. Також співачка записала заставки "ТрембітсФМ". Інша знайома підготувала логотип. Коли люди працюють безплатно, то й підганяти їх чи вимагати дотримання плану не виходить. Тому чекати на логотип довелося упродовж п'яти місяців. А без нього не зробиш сторінку в інтернеті, а без сторінки не можна подавати якісь важливі заявки", – каже Козменко.

Засновники радіостанції заявили, що намагаються підвищити імідж країни у світі і піднести національне усвідомлення українців за кордоном.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити