image
 |  2 14 Серпня 2018 | 05:14

Син Стуса заявив, що сценарій фільму про його батька неприйнятний

Син українського поета та дисидента Василя Стуса - Дмитро Стус - заявив, що автори фільму про його батька порушили усі попередні домовленості, тому він не має наміру співпрацювати з ними надалі. 
Про це повідомляє "НВ".
За його словами, близько року тому автори фільму звернулись до нього для консультацій.
"Приблизно рік тому, може менше, вони до мене звертались, я попросив сценарій, після прочитання сценарію я відмовився з ними співпрацювати, на цьому все. Я вважаю, неприйнятний сценарій - ні з етичних міркувань, ні з естетичних", - сказав Дмитро Стус.
Син поета наголосив, що його власне ставлення не зміниться "ні до режисерів, ні до фільму" за будь-яких умов, у тому числі за умови повернення до фільму сцен із Віктором Медведчуком, який був адвокатом Василя Стуса.
"Люди [автори стрічки] від мого імені поширили купу заяв... Мене просили поговорити з ними про проблематику, ми домовились, що все не буде вириватись з контексту. Але наскільки мені розповідають мої друзі і моя дружина, все це порушено. А з людьми, які порушують свої обіцянки, я нічого не маю спільного", - сказав Дмитро Стус.
"Можливо їм доведеться, щоб фільм не був піратський, звертатись до мене про авторські права [з проханням їх надати], але я й тоді не буду з ними говорити", - підкреслив син Стуса.
У квітні 2018 року стартували зйомки українського повнометражного художнього фільму Птах душі про життя і загадкову смерть відомого поета-шістдесятника, правозахисника і Героя України Василя Стуса в радянському таборі в ніч на 4 вересня 1985 року.
10 серпня навколо картини розгорівся скандал, пов'язаний з тим, що режисери фільму вирішили вирізати з стрічки епізод з судом над Василем Стусом. Зокрема, з кінострічки мали прибрати всі згадки про українського політика Віктора Медведчука, який в 1980 році був призначений адвокатом Василя Стуса на судовому процесі.
Після бурхливої ​​реакції громадськості творці фільму про Стуса оголосили, що все-таки дознімуть сцену суду за участю Медведчука, а сам Медведчук попередив, що в разі подання недостовірної інформації про себе він може подати в суд на авторів картини.
Стрічку знімають за підтримки Державного агентства України з питань кіно.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оприлюднили «Нарис історії населених пунктів Люблинецької громади»
 
 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити