image
 |  5 14 Серпня 2018 | 08:05

Сьогодні Маковія: що робити з маком і медом, аби принесли користь?

14 серпня українці відзначають Маковія - Медовий або Перший Спас.
В цей день традиційно освячують воду в криницях. Тому кажуть ще Спаса на воді або Мокрий Спас. Дівчата плетуть вінки та прибирають ними колодязі.
Християни пригадують сімох мучеників Маккавеїв, які у 166 році до н. е. померли мученицькою смертю. Йдуть до церкви, де освячують мак та букет квітів – маковійчик. У ньому повинні бути чорнобривці, полин та соняхи.
Кожен елемент святкового букета має символічне значення. Полин - оберіг від всілякої напасті, чорнобривці – привертали увагу хлопців, сонях – втілював Сонце, а головки маку у букеті – нагадували про мучеників. Іще додавали айстри, гвоздики та жоржини – осінні квіти, які символізували закінчення літа.
На Житомирщині вплітали моркву, квасолю та кріп. На Черкащині – свічку, її вогонь символізував процвітання господарства. У селах Вінниччини букети доповнювали колосками жита та пшениці - щоб рік був урожайним.
Букети зберігають до весни. Вони служать оберегами. Освячені головки маку можуть допомогти при безсонні. Їх кладуть під подушку. Після зими мак з букетика висівають, а квіти вплітають у волосся – "щоб не випадало".
Бджолярі святили в церкві в цей день свіжозібраний мед. Перша ложка освяченого меду вважається чарівною. Слід загадати бажання, коли їсти її - тоді воно неодмінно збудеться.
На Маковія готують смаколики з маком: пиріжки, млинці та вареники. Обов'язково до столу подають освячений мед.
У цей день розпочинається Успенський піст або Спасівка. Варто утриматись від вживання м'яса, риби та яєць. Слід уникати гамірливих місць та конфліктів. Проводити більше часу з близькими.
В цей день варто утриматись від фізичної праці.
На Маковія дуже важливо пробачати і отримати пробачення.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити