image
 |  2 14 Серпня 2018 | 08:18

У Луцькому районі вчинили напад на охоронця музею

12 серпня, у неділю, невідомі особи вчинили напад на охоронця Музею-скансен, що в селищі Рокині Луцького району. Поліція розшукує зловмисників, які обіцяли знову прийти і побити сорожа Музею-заповідника.
Про це «ВолиньUA» повідомляє Олександр Середюк, директор музею-скансену, громадський інспектор екобезпеки.
Це сталося раптово, - розповідає сторож музею Юрій. - Я витягував сухе гілляччя із ставка, щоб забрати його на дрова. Як тут підбігли двоє мужиків і почали мене лаяти, що я, мовляв, підкормлюю рибу, щоб потім прийти і ловити. Я просто виконував розпорядження директора, щоб очистити став від сухостою, якого хтось накидав у воду і люди не мають змоги покупатися у ставку.


 


Дирекція музею з цього приводу провела службове розслідування і виявила слідуючі речі.
Став №3 колишнього ВАТ «Волиньрибгоспу» площею біля 15 га, ніким не орендується. Взяти його в оренду намагався підприємець Сегрій Балабух, який має в оренді ставки по всій Волинській області. Але йому Княгининівська сільська рада не дала в оренду, мотивуючи тим, що у раді є свої плани на  ставок.
Ставок цей знаходиться у користуванні громади,- сказала голова Княгининівської селищної ради Олена Твердохліб, до якої ми звернулися для уточнення. - Ми його нікому не давали в оренду, - твердо сказала очільниця об’єднаної громади.

Але варто нагадати новоствореній громаді, що депутати Рокинівської селищної ради ще 9 жовтня 2008 року одноголосно прийняли рішення: «Про розширення території парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Байрак» за рахунок ставу №3, створення єдиного екологічного комплексу загальнодержавного значення». Волинська обласна рада п’ятого скликання від 28.11.2008 року №24/14 також прийняла позитивне рішення щодо розширення природно-заповідного комплексу за рахунок ставу №3. Уже вдруге на своїй позачерговій сесії 04.12.2008р. депутати Рокинівської селищної Ради затвердили це принципове рішення і зобов’язали виконком селищної ради, решту ставків (1, 2) виставити на тендер. Однак, колишня голова селищної ради Марія Піскар не дотрималась законодавчої ініціативи місцевих обранців і «спустила все на гальма». (Про ці всі баталії за Рокинівські ставки я описав у своїй книзі «РУХ. Рятуйте Україну, хлопці», яка вийшла у світ видавництва «Терен» 2011 року).
Таким чином, вищеназвані рішення селищної  та обласної рад НІХТО НЕ ВІДМІНЯВ. Отже, вони чинні до сьогоднішнього дня! А це значить, що став №3 знаходиться у підпорядкуванні Музею історії сільського господарства Волині-скансен і дійсно, як сказала голова сільської ради Княгининівської ОТГ Олена Твердохліб, належать громаді ОТГ і знаходяться у загальному користуванні.
Проте, кмітливий підприємець, який уже мав конфлікти із природоохоронним законодавством у минулому році, коли восени 2016 року спустив воду і не наповнив водойму до прильоту водоплавної дичини весною 2017 року, пішов іншим шляхом. Він взяв в оренду землі під гідротехнічними спорудами на Рокинівських ставках і «забив двух зайців одним пострілом». По-перше, не платить сільській раді ні гроша за оренду ставків, а по-друге, користується ними, як своєю власністю. Створює у водоймах нагульні ставки, розводить рибу, де восени її виловлює, збуваючи потім на ринку.
А щоб туди ніхто із сторонніх не зазіхав, наймає приватну охорону, яка чинить свавілля біля ставків. Бігаючи, мов ті хорти, по території скансену, вони лякають відвідувачів музею, засмічують водойму сухостоєм, замість того, щоб очищати його.
Почуваючи себе вільно і безпечно, тепер пішли далі: вчинили напад на охоронця музею, який виконував свої службові обов’язки згідно посадової інструкції. Це ще повезло того дня, що ним виявився кремезний чоловік 40-ка років. А коли б це був інший сторож, який худий і малий, то невідомо, чим би це все закінчилось для останнього.
Думаємо, що правоохоронні органи дадуть правову оцінку цьому інциденту. А Державна екологічна інспекція у Волинській області цього разу зверне увагу на екологічні безчинства та самоуправства знахабнілого підприємця.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити