image
 |  4 16 Серпня 2018 | 06:29

Африканська чума свиней дісталася до Володимир-Волинського району?

У деяких селах Володимир-Волинського району підозрюють появу африканської чуми свиней.
Про це видання «ВолиньUA» стало відомо з власних джерел.
Все почалося з того, що грибники поблизу сіл Стенжаричі та Микитичі відчули в лісах неприємний трупний запах та виявили трупи диких кабанів.
Зокрема, наші джерела розповідають, що найперше хвороба потрапила у село Стенжаричі, де місцевий житель знайшов дике порося. М'ясо чоловік приніс додому, а через кілька днів дорізав своїх свиней.
Дорізають свиней протягом двох тижнів у  селах Стенжаричі та Микитичі. Є серйозна підозра на африканську чуму свиней, яка потрапила у Володимир-Волинський район з сусіднього Любомського.
Дивує те, що про ці старші речі говорять прості люди, а влада району відмовчується. Невже таким чином хочуть приховати проблему?
Як писало наше видання, ще у лютому 2018 року у Володимир-Волинській РДА відбулось засідання державної надзвичайної  протиепізоотичної комісії  при райдержадміністрації. На ній обговорили посилення заходів з недопущення занесення збудника африканської чуми свиней (АЧС) на територію району та лабораторного моніторингу африканської чуми свиней в дикій фауні.
Схоже, що далі обговорення справа не пішла, бо така страшна недуга як африканська чума свиней вимагає негайних карантинних заходів.
Довідково: Африканська чума свиней (АЧС, PestisAfricanasuum) – це заразне захворювання, деякі ознаки якого можуть розвиватися доволі швидко, але не завжди є специфічними для встановлення остаточного діагнозу. Збудник АЧС - це ДНК-вмісний вірус сферичної форми, що належить до родини Asfaviridae. Він дуже складний і проявляє значну генетичну мінливість. Вірус АЧС заражає клітини імунної системи та ініціює вироблення величезної кількості специфічних антитіл, які, на жаль, не здатні до повної нейтралізації збудника. Це і є однією з основних причин, чому виготовлення ефективної вакцини проти нього наразі неможливе. АЧС достатньо легко передається від хворої до здорової тварини, чому сприяє надзвичайна стійкість вірусу в навколишньому середовищі. Для того, щоб запобігти занесенню вірусу АЧС в господарство, Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи рекомендує дотримуватись правил:

  • Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами.

  • Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.

  • Не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам.

  • Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів.

  • Не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин.

  • Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без проварювання.

  • При виявленні трупу дикого кабана або свійської свині негайно сповістити ветеринарну службу.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити