image
 |  2 16 Серпня 2018 | 15:03

Лікарі назвали найкорисніший для здоров'я овоч

Секрет довголіття китайського народу в звичайній капусті. Ця овочева культура не тільки одна з найпоширеніших у світі, а й одна з найкорисніших.
Склад і цілющі властивості капусти
Незважаючи на низький вміст жиру і калорій (25 калорій на 100 г), капуста дуже поживна.
Півсклянки капусти (75 г) містить:
4 г вуглеводів (в тому числі 1 г волокна і 2 г цукру) 1 г білка;
30-35% добової потреби вітаміну С;
81,5 мг вітаміну К; 11 мг магнію;
22 мг фолієвої кислоти вітамін В-6, пантотенову кислоту (вітамін B-5), піридоксин (вітамін B-6) і тіамін (вітамін B-1);
мінерали (кальцій, калій марганець, залізо і магній) антиоксиданти (холін, бета-каротин, лютеїн, зеаксантин) флавоноїди (кемпферол, кверцетин і апигенин).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Володимирщина: ще в одному ФАПі з’явилися нові вікна та двері


Саме капуста збагачує наш організм такими важливими складовими, як індол-3-карбінол, лютеїн, зеаксантин, сульфорафан. Ці сполуки є потужними антиоксидантами і, як відомо, допомагають захистити від захворювань дихальної системи, раку товстої кишки і передміхурової залози, а також знижують в крові рівень "поганого" холестерину.
Завдяки високому вмісту вітаміну С, регулярне вживання капусти допомагає людському організму виробляти стійкість до інфекцій, знищуючи вільні радикали. Найвищу антиоксидантну цінність має синя капуста.
Мінерали в складі капусти контролюють частоту серцевих скорочень і кров'яний тиск, а також для утворення червоних кров'яних тілець. У 100 г капусти міститься 63% добової норми вітаміну К, впливає не тільки на згортання крові, але і грає не останню роль в метаболізмі кісткової тканини.
Крім того, вітамін К допомагає в профілактиці і лікуванні хвороби Альцгеймера, оскільки запобігає пошкодженню нейронів в головному мозку.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити