image
 |  0 17 Серпня 2018 | 09:08

Волинська спілка діабетиків погрожує урядовцям «інсуліновою революцією», - депутат

«Інсуліновою революцією», і не інакше, пригрозили посадовцям із МОЗу та Кабінету міністрів України, хворі на цукровий діабет, об’єднані в громадську організацію «Волинська спілка діабетиків», у листі, що був розглянутий профільною комісією Волинської обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства на своєму нещодавньому засіданні.
Про це повідомляє на своїй сторінці в мережі Фейсбук депутат Волинської обласної ради, заступник голови профільної комісії Сергій Сівак.
«Жест відчаю», «крик про допомогу» – так можна розцінити проблему з відсутністю коштів на закупівлю інсуліну, яка виникла нещодавно і пов’язана із непрофесійною діяльністю як чиновників із МОЗу, так і функціонерів від Кабінету Міністрів. Станом на сьогодні Волині необхідно близько 15 мільйонів гривень, аби перекрити потребу в інсуліні для хворих із цукровим діабетом, котрі щоденно для свого лікування проводять ін’єкції цього медикаменту», - йдеться в дописі.

Зі слів Сергія Сівака, в авральному порядку і Волинська обласна, і Луцька міська та районні ради розпочали пошук коштів на закупівлю інсуліну.
Хоча, з його слів, інсулін до останнього моменту завжди закуповувався за державні кошти і у вигляді субвенції передавався на обласний рівень. І якщо наша країна вважає себе СОЦІАЛЬНОЮ, а саме так записано у статті 1 Конституції (Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна і правова держава), то свої соціальні зобов’язання повинна виконувати сповна. Нагадаю, що до соціальних захворювань відносять туберкульоз, ВІЛ, алкоголізм і наркоманія, інфекційні та венеричні захворювання, і в тому числі – цукровий діабет.
«Зрозуміло, що будемо вишукувати в обласному бюджеті кошти на закупівлю інсуліну (саме таке рішення одностайно було прийняте моїми колегами), але відразу ж постає просте запитання: чим у такому випадку займаються функціонери в Міністерстві охорони здоров’я та КМУ? Балачки про відсутність коштів у бюджеті відразу стають безпредметними, коли громадяни згадують багатомільйонні преміальні виплати працівників «Нафтогазу» та інших державних структур», - пише депутат-свободівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У луцьких поліклініках - величезні черги (ВІДЕО)

«До речі, пані Міністр охорони здоров`я Уляна Супрун у 2017 році, уже «допомогла» дітям, хворим на цукровий діабет першого типу, скасувавши наказ МОЗ за №160 від 23.03. 2011 року «Про забезпечення хворих на цукровий діабет лікувальними засобами та виробами медичного призначення», коли переклала на плечі батьків видатки на закупівлю витратних матеріалів (ланцетів, тест-смужок, голок і т.д.), а це – не мало не багато – 47 тис. грн на кожну дитину», - зауважує Сергій Сівак.

Депутат відзначає, що голова Волинської ОДА п. Савченко О.І. направив звернення до Міністерства охорони здоров`я та народних депутатів України, що обрані від Волинської області, з проханням при внесенні змін до Державного бюджету України виділити області додаткові 14.5 млн. грн. на закупівлю інсуліну.
«Відповідь заступника міністра охорони здоров’я п. О. Лінчевського, який уже неодноразово шокував українців своїми контраверсійними висловлюваннями, вражає і цього разу, цитую: «на 2018 р. медична субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам хворим на цукровий та нецукровий діабет передбачено в розмірі 701,5 млн. грн, що на 879, 8 млн. грн. (56%), менше від потреби, яка, за інформацією структурних підрозділів, складає 1 млрд.508, 3 млн. грн.», - констатує заступник голови профільної комісії.

Тобто, простіше кажучи, чиновники в Кабміні і Міністерстві охорони здоров`я заклали в цьогорічний бюджет лише 44% коштів, необхідних для закупівлі інсуліну, а решту 56 відсотків (879,8 млн. грн.) – пропонують віднайти у місцевих бюджетах.
«Тож питання про нестачу коштів на інсулін та відповідні звернення Волинської обласної ради з цього приводу до Кабінету міністрів України, за моїм наполяганням, буде винесене на розгляд найближчої сесії Волинської обласної ради», - резюмує Сергій Сівак.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити