image
 |  0 23 Серпня 2018 | 15:30

День прапора: цікаві факти про свято

23 серпня в Україні щорічно відзначають День Державного Прапора.
Державний Прапор України - стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів. Співвідношення ширини прапора до його довжини 2:3.
Історія
Золотий і синій кольори використовували на гербі Руського королівства XIV ст.. Кольори зустрічалися на гербах руських земель, князів, шляхти і міст середньовіччя і раннього нового часу.
У XVIII ст. прапори Війська Запорозького робили з синього полотнища із лицарем у золотих чи червлених шатах, із золотим орнаментом. З 1848-го українці Галичини почали використовувати синьо-жовтий стяг як національний прапор.
1917-1921-го синьо-жовтий прапор використовувала УНР та Українська Держава.
Після розвалу СРСР 1991-го прапор де-факто використовувався як державний стяг незалежної України. 18 вересня 1991-го Президія Верховної Ради України юридично закріпила за синьо-жовтим полотнищем статус офіційного прапора країни.
В Україні періодично порушують питання порядку кольорів на прапорі. Дехто вважає, що прапор повинен бути жовто-синім. Посилаються на прапор УНР, проте протягом 1917-го порядок кольорів на прапорі не був усталений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські воїни привітали народ із Днем прапора (ВІДЕО)


Існує розходження щодо відзначення Дня прапора. За офіційною версією, 23 серпня 1991-го - після провалу путчу в Москві - група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор до сесійної зали Верховної Ради. Освячення Національного прапора провів священик УАПЦ Петро Бойко. Цей прапор, як реліквія, урочисто зберігається під склом у музеї ВРУ. Наступного дня Україна проголосила незалежність.
Учасники тих подій називають іншу дату внесення прапора до зали засідань. Це підтверджує стенограма засідання позачергової сесії Верховної Ради України від 24 серпня 1991-го. 24 серпня група депутатів занесла до сесійної зали прапор, розміром 8х4 м, і накрила ним трибуну.
Після проголошення незалежності України, 4 вересня 1991-го після триразового голосування і погрози голови ВР Леоніда Кравчука, що він подасть у відставку, якщо питання не буде вирішено, синьо-жовтий національний прапор урочисто підняли над будинком Верховної Ради.
18 вересня 1991-го Президія Верховної Ради України своєю Постановою Про прапор України фактично надала прапору статус офіційного. З цього дня під цим прапором починають зустрічати іноземних гостей, приймати присягу військовослужбовці, працювати посольства України, він вивішується в ООН.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити