image
 |  2 26 Серпня 2018 | 16:26

За допомогою 3D-принтера створили рогівку ока

Створено людські рогівки з використанням тривимірного принтера та стовбурових клітин. Цього домоглися науковці з Університету Ньюкасла в Сполученому Королівстві.
Про це повідомляє "Opticlub".
“Багато груп дослідників з усього світу прагнули знайти ідеальні біо-чорнила, щоб зробити цей процес можливим, - сказав доктор Коннона, професор тканинної інженерії в Університеті Ньюкасла, який керував дослідженням. Результат грунтується на нашій попередній роботі, в якій ми зберігали клітини живими протягом декількох тижнів при кімнатній температурі в аналогічному гідрогелі. Тепер у нас є готові до використання біо-чорнила, що містить стовбурові клітини, які дозволяють почати друкувати тканини, не турбуючись про розмноження клітин окремо”.
Експерт Френсіс У. Прайс поділилися з Healio.com/OSN своєю думкою про відносно нову розробку.
Новина про першу «успішну» 3-D друковану рогівку відкриває розуму майже необмежені можливості в рогівковій та рефракційної хірургії. Проте, я беру слово «успішна» в лапки.
Створити штучну рогівку правильної форми - це добре, але чи буде вона структурно здатна пропускати шов без ефекту прорізування? Чи буде дозволяти рідини та поживним речовинам проходити крізь неї? Чи буде підтримувати оптичну чіткість та не спотворювати якість зображення? Чи дозволить проводити звичайні або функціональні вимірювання ВОТ? Чи витримає випробування часом без руйнування, розм'якшення або виштовхування навколишніми тканинами? Людська рогівка, як і решта тіла, є інженерним шедевром, і наше розуміння того, як вона працює і функціонує, як і раніше примітивне.
Це дослідження - відмінний крок на шляху створення замінника рогівки, але нам може знадобитися продукт, зроблений більш майстерно”.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієтолог розповіла цікаві факти про кавун

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити