|  2 1 Вересня 2018 | 13:51

Грицак назвав основні версії вбивства Захарченка

Глава СБУ Василь Грицак вважає основною версією вбивства глави бойовиків ОРДО Олександра Захарченка "зачистку тих, хто в 2014 році сприяв введенню російських військ на Донбас".
Про це він заявив у суботу в коментарі журналістам, передає "Інтерфакс-Україна".
"На мій погляд, прогнозована ситуація. Проходить методична зачистка всіх тих, хто в 2014 році сприяв введенню російських військ на Донбас, хто сприяв створенню псевдонародних республік... Ми вважаємо, що проводиться методична зачистка тих, хто знає занадто багато і у кого на руках кров, тих, хто не потрібен в подальшому як свідки", - сказав Грицак.

Друга версія, яку глава СБУ назвав однією з основних, - це "просто розборки на комерційній основі, оскільки дуже багато майна, підприємств, були, як вони пишуть, віджаті, розділені і було багато ображених у керівництві як "ЛНР", так і "ДНР".
За його словами, насправді версій більше.
"Нас абсолютно не дивує, що нас звинувачують у всіх гріхах", - додав Грицак.

При цьому він підкреслив, що в СБУ немає "ніяких даних про затримання української диверсійної групи", оскільки такої ДРГ туди ніхто не посилав.
Говорячи про ситуацію на непідконтрольних Україні територіях, глава СБУ сказав: "У нас є дані, що введена комендантська година з 23.00, у нас є дані про зачистку, про закриття кордону, у нас є дані про те, що хапають на вулиці людей, які не подобається з якихось міркувань... але у нас немає даних про те, що спіймали когось, хто дійсно скоїв цей акт, вбивство".
"Переконаний, що російські спецслужби будуть і надалі посилювати режим на непідконтрольних Україні територіях, переконаний у тому, що і в подальшому будуть вестися розборки, що це не остання смерть у тому таборі", - підсумував глава СБУ.

Відповідаючи на питання, чи будуть закриті справи СБУ щодо Захарченка у зв'язку з його смертю, Грицак сказав, що конкретні рішення прийме слідчий "у зв'язку зі смертю того, хто був підозрюваним", але, як правило, в такому випадку справа закривається.
31 серпня російські ЗМІ повідомили про загибель ватажка бойовиків ОРДО Олександра Захарченка внаслідок вибуху у центрі Донецька. Згодом у "ДНР" заявили, що в результаті вибуху загинули двоє людей, дев'ять - постраждали.
На екстреному засіданні "уряду" бойовиків ОРДО оголосили, що тимчасово виконуючим обов'язки ватажка бойовиків ОРДО стане так званий "перший віце-прем'єр" Дмитро Трапєзніков.
В СБУ підтвердили інформацію про загибель Захарченка.
У Росії також підтвердили загибель Захарченка, при цьому у його вбивстві звинуватили Україну. Президент РФ Володимир Путін висловив співчуття у зв'язку з убивством ватажка бойовиків ОРДО.
У міністерстві закордонних справ України заявили, що швидка реакція МЗС Росії щодо вбивства ватажка бойовиків ОРДО Олександра Захарченка виказує російські спроби прикрити маріонеток, яких підтримує Кремль.
Слідчий комітет РФ відкрив кримінальну справу у зв'язку з убивством Захарченка за статтею "акт міжнародного тероризму" (ст. 361 КК РФ).
РосЗМІ повідомили про затримання у Донецьку підозрюваних у замаху на Захарченка. Зазначалося, що затримані - "українські диверсанти і пов'язані з ними особи".
Пізніше виконуючий обов'язки так званого "глави ДНР" Дмитро Трапєзніков заявив, що затримані за підозрою у вбивстві Олександра Захарченка підтвердили причетність України до цього злочину.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Донецьку загинув іще один ватажок терористів

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити