image
 |  2 3 Вересня 2018 | 19:55

З «Волиньгазу» масово звільняються працівники через низьку зарплату

З початку 2017 року в компанії “Волиньгаз” звільнилось 382 працівники. Через низький рівень заробітної плати підприємство залишають висококваліфіковані фахівці. Критичну ситуацію створила НКРЕКП, що не затверджує новий тариф на розподіл газу, в якому закладений розмір зарплати газовиків.
Про це "ВолиньUA" повідомляє прес-служба компанії.
Розмір середньої заробітної плати працівників ПАТ “Волиньгаз” за перше півріччя 2018 року з урахуванням податків становить 6 632 грн. Для порівняння, в промисловому секторі області він значно вищий. Середня зарплата на промислових  підприємствах  області в липні становила 9 130 грн, на підприємствах транспорту, складського господарства та допоміжної діяльності у сфері транспорту – 8 235 грн, у будівельних організаціях – 7 509 грн, в освітніх закладах – 6 918 грн.
Востаннє на газотранспортному підприємстві Волині коригували зарплатню ще 1 січня 2017 року після підвищення мінімальної заробітної плати.
«90 % працівників, які звільнились із компанії – майстри, що фактично обслуговують газові мережі. Вони безпосередньо крутять гайки, регулюють обладнання, виїжджають на аварійні виклики. Єдина причина великої плинності кадрів за два останні роки – низька зарплата, – говорить керівник управління з персоналу ПАТ “Волиньгаз” Андрій Сироватський. – Робітники хочуть заробляти для забезпечення своїх родин більше, шукають альтернативу і в пошуках кращої долі переважно їдуть на заробітки, зокрема, до сусідньої Польщі та Чехії. А на підготовку фахового працівника компанія витрачає чимало коштів і часу – мінімум 2 роки.”

Критична ситуація майже в усіх газорозподільних підприємствах (облгазах). За результатами 2017 року плинність кадрів в компаніях-операторах газорозподільних мереж (ГРМ) досягла майже 25 %. Затверджені в діючих тарифах на розподіл газу витрати на оплату праці штатних співробітників суттєво менші, ніж середні зарплати, що склалися в промисловості на відповідних територіях. Наприклад, в Запорізькій області ця різниця становить 32 %, на Львівщині – близько 30 %, адже середня зарплата газовиків не перевищує 7 тис грн в місяць.
Структуру тарифу на газорозподіл газу встановлює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Тому профспілка працівників газових господарств вкотре звертається до НКРЕКУ і уряду з вимогою врахувати в тарифі на розподіл газу підвищення зарплат газовиків до рівня, середнього в промисловості. У разі ігнорування вимог профспілок, працівники галузі можуть почати акції протесту.
“Цього року в облгазах звільнилось уже більше 5 400 висококваліфікованих спеціалістів, фактично понад 10 % всіх працюючих. Витрати на виплату заробітної плати на газорозподільних підприємствах закладаються в тариф на розподіл природного газу.  А тариф на розподіл природного газу – це не ціна на природний газ, а лише складова ціни, яка виділяється підприємствам із розподілу на їхнє існування, на їхню роботу і закладена в ціні на газ. Він сьогодні становить 8–10 % від ціни на газ, – пояснює голова Профспілки газових господарств України Сергій Копанічук. – Хочу, щоб усі зрозуміли: ми не хочемо збільшення тарифу на природний газ, а збільшення нашої складової в тарифі на розподіл газу. Ми хочемо, щоби люди одержували сьогодні достойну заробітну плату.”

Профспілка працівників ПАТ «Волиньгаз» звертається до НКРЕКП та українського уряду з вимогою передбачити в тарифі на розподіл газу для компанії підвищення заробітних плат працівникам до рівня, середнього по промисловості області.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Обуренню вже немає меж», – волинянка про іржаву воду з крана (ФОТО, ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити