image
 |  2 5 Вересня 2018 | 16:13

В окупованому Криму стався викид невідомої речовини на хімічному заводі (ФОТО, ВІДЕО)

Україна передала до ООН, ВООЗ, Червоного Хреста та ОБСЄ дані про викиди хімічних речовин у анексованому Росією півострові.
Про це повідомляє "Тиждень.ua "
Україна передала до ООН, ВООЗ, Червоного Хреста та ОБСЄ дані про викиди хімічних речовин у анексованому Росією півострові.


У ніч на 24 серпня на півночі окупованого Криму, у районі Армянська, стався викид невідомої речовини на хімічному заводі "Кримський Титан".
Місцеві жителі в соціальних мережах почали повідомляти про специфічний запах і серпанок, згодом, що металеві предмети за ніч вкрилися липкою іржею, а техніка виходить з ладу. Водночас у людей почалися алергічні реакції, значно збільшилася кількість звернень до місцевих лікарень. Однак окупанти станом на 5 вересня досі не оголосили надзвичайний стан у регіоні.
Своєю чергою, українська сторона побоюється, що відповідний інцидент та бездіяльність російської окупаційної влади може призвести до екологічної катастрофи.

 


Що сталося?


У ніч на 24 серпня в районі Армянська стався викид невідомої речовини на заводі "Титан", який належить українському бізнесменові Дмитру Фірташу. Однак лише з 25 серпня інформацію про катастрофу почали поширювати місцеві жителі. У соцмережах вони повідомляли про специфічний та задушливий запах, також скаржилися на стан здоров'я, зокрема на алергічні реакції.
Так, про забруднення повітря сірчаною кислотою говорили жителі Армянська, Красноперекопська, Джанкоя та Перекопа.
Зокрема, вони розповідали, що спочатку на дахах будинків, металевих предметах в квартирах утворився маслянистий наліт жовтуватого відтінку, схожий на іржу. Згодом дерева масово зкинули листя, а в повітрі ще й досі стоїть стійкий запах кислоти.

Водночас у лікарнях підвищилася кількість звернень, місцеві жителі переважно скаржаться на кашель, запалення слизової роту, носу, горла та очей, у них також фіксують – нудоту. Крім того, у аптеках дефіцит абсорбентів, марлевих пов’язок та антигістамінних препаратів.

 


Реакція окупаційної влади РФ


Російська окупаційна влада відреагувала на подію лише 28 серпня, так званий "глава" півострова Сергій Аксьонов підтвердив, що викид стався на хімічному заводі "Кримський Титан". Він визнав, що ситуація виходить за межі норми. Однак запевнив, що загрози життю і здоров'ю людей немає.
Водночас "віце-прем'єр" окупованого Криму Ігор Михайличенко заявив, що причиною викидів шкідливої речовини є спека та тривала відсутність опадів, а також зниження рівня води в кислотонакопичувачі.
"За попередніми даними досліджень, причиною випадання речовини є випаровування вмісту кислотонакопичувача, що використовується філією ТОВ "Титанові інвестиції". Випадінню речовини сприяло тривале підвищення температури атмосферного повітря, тривала відсутність опадів, а також зниження рівня води в кислотонакопичувачі", – заявив він.
Своєю чергою, місцеві кримські екологи та експерти, які проводили дослідження в цьому регіоні, 30 серпня також зробили висновок, що джерелом випаровування міг стати вміст кислотовідстійнику заводу "Титан" через аномальну спеку та відсутність води з Північно-Кримського каналу.

Наприкінці серпня в Армянську розпочалося розслідування за участю чиновників й так званого "міністерства екології" Криму. Аксьонов також повідомив, що відповідний факт буде розслідувати російська прокуратура Криму, яка має розібратися, "чи є в даній ситуації вина посадових осіб, і чи могли ними бути зроблені попереджувальні заходи". Крім того, 30 серпня директор заводу Андрій Акулов оголосив, що готовий співпрацювати з "владою" РФ.
Натомість вже 4 вересня з'явилося повідомлення про те, що концентрація сірчистого ангідриду в повітрі перевищила норму. Однак станом на 5 вересня окупанти досі не оголосили надзвичайний стан в регіоні.

 


Евакуація


"Глава" анексованого Крим Аксьонов 4 вересня повідомив, що роботу заводу було зупинено на два тижні. Він переконаний, що підстав для введення надзвичайного стану немає, однак все ж таки оголосив позапланові канікули на два тижні для шкіл і дитячих садів Армянська. За його словами, "рішення про канікули – це запобіжний захід, а не "евакуація". Так, дітей разом "із мамами" вирішили відправити відпочивати в кримські санаторії.

Водночас у місто прибули силовики і автобуси, на яких евакуювали школярів. За даними ЗМІ, ситуація в Армянську близька до панічної, а люди почали масово покидати свої домівки. Зазначається, що з міста вже вивезли п'ять тисяч дітей.
 

 


Реакція України


Міністр закордонних справ України Павло Клімкін 4 вересня наголосив, що дії російської влади на території анексованого Криму призводять до екологічної катастрофи.
Своєю чергою, представник Уповноваженого з дотримання прав жителів АР Крим та м. Севастополя Ісмаїл Халіков висловив занепокоєння тим, що в районі Армянська досі не оголошено надзвичайний стан. За його словами, окупаційна влада продовжує заспокоювати людей замість того, щоб проводити евакуацію.
Водночас він проінформував, що 4 вересня Україна передала до міжнародних організації, зокрема ООН, Всесвітньої організації охорони здоров'я, ОБСЄ та Червоного Хреста дані про викиди хімічних речовин в Криму. Крім того, прокуратурі АРК також передана інформація для відкриття кримінального провадження по відношенню до осіб, причетних до порушення екологічних прав громадян на тимчасово окупованих територіях України та загрози їхньому життю.

Загрози для України


Голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв 31 серпня попередив, що через оголення 42 квадратних кілометрів кислотного накопичувача, надзвичайна ситуація може негативно позначитися на здоров'ї людей з Каланчацького та Чаплинського районів області.
Своєю чергою, 4 вересня міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш заявив, що людям, які проживають поблизу адміністративного кордону з окупованим Кримом, нічого не загрожує через ситуацію з хімзаводом.
Попри це, з початку вересня українські прикордонники на адмінкордоні з окупованим півостровом, неподалік від КПВВ "Чаплинка", фіксували вміст токсичних промислових речовин у повітрі. Зокрема, перевищення вмісту відповідних речовин було зафіксоване 3 вересня, тому робота Херсонського загону ДПСУ була скорегована, їм видали технічні засоби та засоби спецзахисту, у наряди не виходять жінки-військовослужбовці, також була збільшена кількість нарядів.
Однак 5 вересня стало відомо, що на адмінкордоні з Кримом зафіксовано перші випадки отруєння українських прикордонників через хімічні викиди. Так, вони скаржилися на запаморочення, нудоту, головний біль, але після відповідних медичних консультацій і прийому ліків ці симптоми вдавалося зняти.
Водночас у ДПСУ заспокоїли, що для жителів материкової України наразі загрози немає, адже вітер продовжує дути в глибину окупованого півострова.
 


Версії щодо погіршення екологічної обстановки



Головне управління розвідки Міністерства оборони України 5 вересня повідомило, що в Криму в районах розташування відстійників відходів хімічного виробництва титанового та содового заводів військові Збройних сил Росії в серпні проводили стрільби. У ході тренувань снаряди влучили в зазначені об’єкти, що, своєю чергою, призвело до погіршення екологічної ситуації на півострові.
Російське окупаційне командування намагається приховати масштаб екологічної проблеми і уникнути відповідальності за її виникнення, шляхом розповсюдженням у ЗМІ неправдивих і викривлених повідомлень, які дезінформують суспільство щодо реального стану екологічної небезпеки в Криму.
Крім того, голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв припустив, що екологічна ситуація могла виникнути через використання соленої води у технологічному процесі на заводі "Кримський титан".
"Ми впевнені на 90%, що мова йде про порушення технологічного режиму самого заводу. Це пов’язано з тим, що воду, яку він брав для технологічного процесу, брав зі свердловин, і, за поки непідтвердженою інформацією, пішла вода з цих свердловин солена, тому що запаси прісної води в Криму не є безмежними, це 4 роки тому науковці попереджали, що підземне озеро прісної води, яке знаходиться в Криму, було сформовано за рахунок фільтраційної води з Північно-Кримського каналу", – зазначив Гордєєв.


 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити