image
 |  2 16 Вересня 2018 | 15:07

«Заб’ють ногами до смерті», - священик МП погрожував священику КП на похоронах бійця

Священик Московського патріархату Микола Ковальов на похороні українського бійця погрожував священику Київського патріархату Ігорю Яворському словами «заб’ють ногами до смерті» і обіцяв, що "згадає усі його проповіді проти Путіна".
Про це написав Ігор Яворський.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=155749398668143&id=100026992510125
"11 вересня 2018 року я, як священнослужитель Української Православної Церкви Київського Патріархату, як небайдужий громадянин України, був присутній на похороні бійця АТО Владислава Карпуна, щоб віддати почесті захиснику держави. Про свій намір я завчасно повідомив голову РДА, військовий комісаріат та двох ветеранів АТО, зазначивши, що не претендую на чин відспівування, але помолитися, віддати останню шану та попрощатися – відчуваю своїм обов’язком.

Під час церемонії стався недопустимий інцидент. Коли вишикувалася траурна процесія: спереду – колона людей з вінками, за ними – три священики Московського Патріархату. Я зайняв місце за ними у колоні, як належить священику, будучи в підряснику з хрестом, без облачення, при цьому не здійснюючи ніяких дій, не говорячи ні слова.
В один із моментів, раптово, без причини священик Московського патріархату Микола Ковальов підійшов до мене впритул, схопив за лікоть та, різко стискаючи, агресивно промовив таку погрозу (цитую дослівно):
«Слушай сюда, сепар! Иди отсюда. Сейчас дам команду своим, тебя на носках понесут… (на жаргоні це означає «заб’ють ногами до смерті»). Я тебе еще вспомню твои проповеди против Путина».

Я змушений був відступити на крок назад і звільнитися, вирвавши руку від захвату і у півголосу закликав священиків зупинитися у своїй агресії і шанувати пам'ять загиблого. Після цього, впродовж всього шляху, погрози розправою продовжувалися з боку свящ. Миколи Ковальова, але вже на відстані.
Хочу зазначити, що за увесь період перебування у сані ієрея я жодного разу не допустив собі висловитися негативно на адресу цього священика і не провокував жодним чином конфронтації між конфесіями. Про це свідчить моя сторінка на Фейсбук, де я закликаю до миру та порозуміння.
Натомість з боку свящ. Миколи Ковальова вже були подібні випадки, зокрема, коли він звів наклеп на мене, ніби то я намагався захопити його храм. При цьому вивів своїх прибічників на акцію протесту до Вознесенського храму. Після служби провів збори, де відкрито говорив людям неправду про наміри захоплення мною храму, розпалюючи агресію проти мене, як священика та в цілому проти Київського Патріархату . А в цей час я лежав вдома з температурою і гадки не мав про такі події.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РПЦ лякає українців кровопролиттям через надання Томосу
Інцидент, який стався у Великій Рублівці 11.09.2018 р. бачили багато людей, проте в свідки призвати не можу нікого, так як із ними не знайомий, а ті, яких знаю, є прибічниками о.Миколая. Як священнослужитель, який не має права лжесвідчити, кожне слово можу підтвердити лише церковним чином, присягнувши на Святому Євангелії та Престолі.
Отже, дійшовши з процесією до сільського храму, я прийняв рішення утриматися від подальшої участі у заході, щоб знову не натрапити на агресивні дії та провокації з боку священиків Московського патріархату.
Я вражений, як може священик в облаченні, який через хвилину буде молитися до Бога за загиблого, дозволяти собі з неймовірною агресією і злобою, прямо біля тіла воїна висловлюватися на «жаргоні», нести погрози в момент скорботи і трауру.
Хочеться звернутися до них із запитанням:
«Святі отці! Ви, певно, забули, що сан людина приймає для того, щоб приводити людей до Бога, вчити їх християнським чеснотам і самим бути прикладом цих чеснот», - йдеться в дописі.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити