image
 |  7 20 Вересня 2018 | 16:09

Скільки у Луцьку шкіл із російською мовою викладання?

Лише в одній школі Луцька є російськомовні класи — у Луцькій спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №5.
Тут 129 школярів здобувають освіту російською мовою.
Про це повідомляє «Перший» зі слів  директора школи Валерія Півницького.
За його словами, цього року не має жодного першого класу, де б викладали російською мовою. Це пов’язано з тим, що від батьків не надійшло жодної заяви про таку потребу. Натомість набрали чотири україномовні класи, в яких навчаються 100 дітей.
Цього року нема також п’ятого та десятого класів з російською мовою навчання, оскільки батьки написали заяви про бажання перейти на державну мову.
Валерій Півницький розповів, що батьки мають право віддавати своїх дітей у російськомовні класи у початковій школі, хоча це не зовсім логічно, бо в дитячих садочках міста діти навчаються українською.
До того ж, відповідно до закону «Про освіту» від 5 вересня 2017 року в п’ятому класі діти з тих класів, де навчаються російською та іншими мовами нацменшин, все одно переходять на навчання українською мовою. Таким чином школярам доведеться перелаштовуватись, що може викликати у них труднощі.
«Більшість випускників вступають у вищі навчальні заклади, де навчання відбувається українською мовою. ЗНО треба здавати українською мовою. То для чого школярам навчатись російською?» – каже директор.

Разом із тим, старшокласникам, які зараз навчаються російською, не треба в обов’язковому порядку змінювати мову навчання, адже щодо них діють норми попереднього закону про освіту. Ці діти продовжують навчання російською до випуску з навчального закладу. Виняток становлять ті, хто напише заяву про зміну мови навчання.
Валерій Півницький поінформував, що 19 вересня до нього надійшло ще чотири заяви від батьків, які хочуть, щоб їхні діти здобували середню освіту українською мовою.
Про те, чи є представники нацменшин серед учнів, він достеменно не знає.
Все, що необхідно, щоб навчатись російською, – це подати заяву на ім’я директора.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сина загиблого бійця АТО побили за козачий чуб

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити