image
 |  2 21 Вересня 2018 | 15:39

«АТОшники» Зимного та влада: конфлікт чи непорозуміння?

Про зустріч із учасниками АТО із Зимного Володимир-Волинського району, аби обговорити проблеми, які наболіли, домовляємося заздалегідь. Зустрічаємося на подвір’ї Будинку культури, в якому розташувався також офіс Зимнівської ОТГ.
Хлопці відразу ж кажуть, що будемо спілкуватися на вулиці, бо хоч для них і відкрили кабінет, та через місяць після відкриття ключі забрали. Показують рукою на вікна «їхнього-не їхнього» кабінету.

– Відкрили і сказали: до побачення! В кабінет поселили завідуючу клубом. Ми би ще зрозуміли, якби нам сказали, що немає місця і нехай вона там «поживе», але навіть розмови такої не було. Як людей, яких ти відправив, які би захищали це все, зараз посилати? – обурюється підполковник у відставці Сергій Тимошик.

Загалом із Зимного було мобілізовано 28 чоловік, із Горичева – 5, із Фалемич – 5. Кажуть, що до спілки запрошували би й інших учасників АТО з усієї ОТГ, але знову ж таки немає приміщення, де можна було би зібратися.
Запитую, чим голова ОТГ В’ячеслав Католик пояснив те, що забрав кабінет? Відповідь: нічим. Щоправда, пропонує інші приміщення, з останнього запропонованого – хата, в якій колись мешкали вчителі і яка вже років 20 стоїть пусткою.
– Там немає світла, пічне опалення, приміщення сире та смердюче, – каже Сергій Тимошик.

Йдемо до згаданої хати, яка потопає у заростях та світить вибитими шибками. Жоден косметичний ремонт цьому приміщенню не допоможе – тут потрібен капітальний.

Схоже, що образ на голову ОТГ у колишніх бійців накопичилося чимало. Найбільше турбує те, що з травня не хоче дати списки людей, які отримали земельні ділянки у Зимному та й, власне, з виділенням та оформленням документів на землю мало чим у сільській раді допомагають.
– Як потрібно було йти в армію, то о 12-й ночі дзвінок, а на ранок вже зібраний – і йшов. Якщо треба було захищати Батьківщину, то треба, але коли нам наобіцяли багато, то і по-людськи потрібно чинити, – додав один із бійців, а його колега доповнив: «приміщення кабінету повинно бути, якщо воно обіцялося. Слова потрібно дотримуватися, багато ж ніхто не просить».

Далі хлопці ведуть до майбутньої рекреаційної зони. Одразу видно, що в цей проект кожен вкладає душу. Планують облаштувати невеличку сцену для свят, дитячу площадку, волейбольне, футбольне та пейнт-больне поля і навіть більше – для діток хочуть облаштувати канатну дорогу. Також родина загиблого мешканця села Горичів Руслана Голяновського висадить алею дерев в пам'ять про загиблого.

Наразі очистили старий колгоспний ставок розміром 27 на 70 метрів, а неподалік б’є джерело з дуже смачною водою. На все, кажуть, витратили близько 70 тисяч гривень.
Хлопці розповідають, що облаштовують зону власними коштами, адже щомісяця здають членські внески, та ще залучають спонсорів, зокрема допомогли – Руслан Кротач, Анатолій Оніщук, Сергій Ковальчук, Євген Шелепіна.
– Майже ніхто не відмовляє. Лише відмовило підприємство, що займається вирощуванням смородини, який спочатку казав, що посприяє, але не допомагає. Бо, мовляв, сказали, що це не подобається монастирю (ділянка сусідить із Зимнівським монастирем – ред.). Сподіваємося, що в майбутньому чимось допоможе Володимир-Волинська птахофабрика та нардеп від цього округу, – зазначив пан Сергій.


Щодо сільського голови, то він пообіцяв допомогти з піском та обрізками деревини для облаштування рекреаційної зони, але ні першого, ні другого – немає.
На закінчення зустрічі один із бійців слушно зауважив, що кімната їм потрібна для того, щоб було де зібратися та обговорити буденні проблеми:
– Хай це буде своя зона. Відчужена, де нас ніхто не бачить і не чує. Не хочемо, щоб складалися хибні думки, що нам потрібен кабінет для того, щоб прийти і «побухати». На жаль, більшість у нас не розуміє, що таке громадське об’єднання.

У свою чергу, голова Зимнівської ОТГ В’ячеслав Католик дуже здивований звинуваченнями на свою адресу. Розповідає, що ідея утворити центр, де би могли збиратися учасники АТО, виникла у нього у 2015 році.

– Я подумав, що хлопці організуються, оберуть собі голову, і спільно будемо вирішувати проблеми. Ми написали проект «Утворення центру підтримки та адаптації учасників АТО та їх сімей» на Міжнародний фонд «Відродження». Цей центр був підтриманий фондом, ми його відкрили і була умова: виділити їм приміщення для дислокації. Ідея дуже довго розкручувалась – то вони збиралися, то ні. Фактично, все було зроблене під центр, а він не працював. Оскільки він не працював, а ми у 2017 році утворили центр культури та дозвілля, і нам потрібно було десь розмістити 2-х людей, то я й прийняв рішення: якщо хлопці збираються раз на місяць, то їм великого приміщення не треба, тому запропонував знайти інше приміщення, а в їхньому поселив Центр культури. Зустрівся з учасниками АТО, пояснив ситуацію, і дійшли думки, що хлопці будуть збиратися раз на місяць, а ми їм даватимемо приміщення для проведення зборів, – розповідає В’ячеслав Католик і додає, що готовий навіть свій кабінет відкрити для зборів спілки.

Зараз ОТГ проводить ремонт в іншому приміщенні, куди переселить центр культури, і хлопці зможуть використовувати кімнату спільно, наразі ж бійцям запропонували розміститися в приміщенні колишньої сільської ради, де зроблено гарний ремонт.
Не відкидає голова ОТГ і того, що запропонував стару хату під Центр.
– Я пообіцяв допомогти їм із ремонтом. Ми планували у цій хаті створити гуртожиток для дітей, бо у Зимнівській школі дуже багато дітей хочуть навчатися, і нам немає, де їх розмістити, оскільки не всі можуть доїжджати. Для мене не принципово, я можу один кабінет виділити учасникам АТО…

Голова ОТГ запевнив, що допомагатиме учасникам АТО в усіх питаннях. Як приклад, наводить облаштування згаданої рекреаційної зони.
– Окрім того, що я особисто дав трохи грошей, ми з бюджету рішенням сесії виділили 20 тисяч гривень. Я домовився, щоб їм звезли дві чи три машини піску, домовився з директором обласного лісгоспу, аби з Житань, де знімали майданчики, один віддали на центр. Паралельно хлопці мене попросили про зустріч із нардепом та іншими підприємцями. Я про все це домовився, – каже Католик.

А щодо виділення землі, то, за словами В’ячеслава Католика, практично усіх, хто звертався за виділенням земель для ведення особистого селянського господарства, – забезпечили. Паралельно – практично всім дали землі під садівництво.
– Нам роблять зауваження щодо землі під будівництво, але там у нас – загальна черга, і хто з «атошніків» звертається, то ми по черзі надаємо, робимо інвентаризацію, шукаємо і надаємо, – запевняє голова ОТГ.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити