image
 |  2 21 Вересня 2018 | 07:53

ГПУ перевірить законність дій своїх співробітників при екстрадиції в Росію Тумгоєва

Генеральна прокуратура має намір перевірити законність дій своїх співробітників при екстрадиції в Росію біженця з РФ Тимура Тумгоєва.


Про це повідомила прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook, передають Українські Новини.
Згідно з повідомленням, 19 вересня Генеральний прокурор Юрій Луценко провів зустріч із командиром 8-го батальйону Української добровольчої армії Андрієм Червнем і командиром батальйону імені шейха Мансура Муслімом Чеберлоєвським, де сторони обговорили екстрадицію інгуша Тимура Тумгоєва в РФ.
Зокрема генпрокурор виклав аргументи і позицію Генпрокуратури в цьому питанні.
Луценко ще раз наголосив, що дотримується позиції: жоден іноземний громадянин, який воює на українській стороні проти російських окупантів і сепаратистів на Донбасі, не може бути виданий Росії.
"Генпрокурор запевнив, що за фактом екстрадиції Тумгоєва буде відкрито кримінальне провадження, під час якого Генеральна інспекція ГПУ спільно з ГСУ СБУ проведе всебічне і об'єктивне розслідування можливих правопорушень із боку працівників ГПУ, СБУ, МВС та ДМСУ", - сказано в ньому.

Також Луценко заявив, що якщо в результаті розслідування буде встановлено, що Тумгоєв захищав Україну на Донбасі, то той, хто знав і приховав цей факт при екстрадиційній перевірці, повинен бути покараний у рамках кримінального провадження.
Генеральний прокурор також зазначив, що ініціюватиме спільну нараду з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим щодо обговорення питання про надання Державною міграційною службою за спрощеною процедурою посвідки на проживання іноземцям, які захищають незалежність України і займаються волонтерством на сході країни.
Сарган також повідомила, що в четвер правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу щодо перевірки обставин екстрадиції Тумгоєва в РФ.
За результатами досудового розслідування буде прийнято рішення відповідно до вимог чинного законодавства.
Як повідомляли Українські Новини, Луценко вважає правильним екстрадицію до Росії біженця Тумгоєва.
Біля будівлі ГПУ в Києві активісти влаштували безлади і запалили покришки в знак протесту у зв'язку з видачею Росії уродженця Інгушетії Тимура Тумгоєва.
При цьому під час заворушень у ГПУ постраждало 7 поліцейських, активісти та журналісти.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Анатолій Вітів: В Україні значно безпечніше бути проросійським політиком і зрадником, ніж націоналістом

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити