image
 |  0 22 Вересня 2018 | 07:46

Після отримання Томосу Московський патріархат скоротиться наполовину, – Філарет

Після отримання Українською церквою автокефалії Московський патріархат скоротиться наполовину і в нього не буде підстав боротися за перше місце серед православних церков.
Про це Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет розповів в інтерв'ю "Голосу Америки", - пише "УП".
"Московський патріархат з Московською церквою є найбільшою церквою в православ'ї. Коли українська церква стане автокефальною і Московський патріархат скоротиться наполовину - у нього не буде підстав боротися за перше місце серед православних церков", - вважає патріарх.

За його словами, саме тому Москва робить усе можливе, щоб протистояти визнанню автокефалії Української церкви.
"Релігійна боротьба - це привід для Путіна втручатися у внутрішні українські справи, тобто захищати православну церкву. Ми навпаки не хочемо, щоб цей процес об'єднання був пов'язаний з насильством.

Не хочуть вони переходити в українську церкву, хай залишаються в російській церкві", - підкреслив Філарет.
"У Московському патріархаті заявляли, що якщо Вселенський патріарх надасть Томос Українській церкві - це призведе до такого ж розділення, яке відбулося в ХІ столітті між східною і західною церквами", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що буде з Почаївською та Києво-Печерською лаврами після отримання Україною томосу?
"Навіть якщо вони розірвуть євхаристійне єднання - то ненадовго, бо опиняться в ізоляції. Московський патріарх уже не буде найбільшою православною церквою, бо є така ж українська церква", - додав Філарет.

За його словами, Московський патріархат часто говорить неправду.
"Ніякого Томосу Московський патріархат українській церкві не давав. А давав грамоту мені як предстоятелю УПЦ. У цій грамоті говориться, що УПЦ надається право самостійності і незалежності в управлінні, але у складі Московського патріархату.
Але те, що там говориться, що ми незалежні від Москви - неправда", - наголосив патріарх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В УПЦ МП лякають розколом суспільства у випадку отримання томосу
Як повідомлялось, до автокефальної церкви в Україні приєднаються приблизно дві третини парафій нинішньої УПЦ Московського патріархату, вважає патріарх УПЦ Київського патріархату Філарет.
Раніше патріарх Філарет повідомив, що всередині УПЦ МП вже почався рух у бік приєднання до майбутньої єдиної Української православної церкви.
Вселенський патріархат вирішив надати Україні автокефалію. 7 вересня вселенський патріарх Варфоломій призначив своїх екзархів у Києві.
У Російській православній церкві обурилися і протестують проти цього, вважаючи такі дії "грубим вторгненням на канонічну територію Московського патріархату".
У РПЦ оголосили, що тепер не будуть згадувати вселенського патріарха в молитвах. Деякі клірики російської церкви заявили, що Москва пішла шляхом розколу православ'я.
Екзархи – архієпископ Даниїл Памфілійський зі США та єпископ Іларіон Едмонтонський із Канади – заявили, що мають на меті об'єднати українські православні церкви, і станом на 17 вересня вже призначили зустрічі в Україні.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити