image
 |  5 23 Вересня 2018 | 19:31

На Волині відбувся фестиваль повстанської пісні «Криївка Перця» (ФОТО)

Сьогодні, недільного 23 вересня 2018 року, в селі Липне Ківерцівського району Волині відбувся ІІІ фестиваль повстанської пісні «Криївка Перця». Цьогорічне свято організатори присвятили 75-річчю існування Колківської республіки, яка простягалася на декілька районів і майже по всій території Ківерцівщини.

Як інформує власкор «ВолиньUA», розпочався фестиваль уже традиційно із реконструкції тристороннього бою рою УПА проти нацистських формувань та підрозділів НКВС.

Надалі розпочалась сценічна програма, яку відкрили представники організаторів - директор Ківерцівського національного природного парку «Цуманська Пуща» Ігор Квач та голова Цуманської об’єднаної територіальної громади Анатолій Дорошук.

До слова також були запрошені перший заступник голови Волинської обласної ради, свободівець Олександр Пирожик та заступник керуючого апаратом Ківерцівської районної ради, свободівець Анатолій Пушкін.


Представники Волинської обласної та Ківерцівської районної організацій ВО «Свобода» зокрема потурбувались, аби кожен із учасників та колективів фестивалю отримав у подарунок за участь у ньому добірку сувенірної продукції та націоналістичної літератури та символіки, у т.ч. - про відновлене з ініціативи ВО «Свобода» урочище Вовчак, передаючи вітання зі місця створення УПА.


Тим часом концертна частина виявилася багатою і насиченою, в ній зокрема виступили: сотник 35-ї майданівської сотні «Волинська Січ», офіцер управління Нацгвардії імені Генерала Кульчицького, виконавець українських патріотичних пісень Володимир Пастушок; дует «ШАРЖ» - із Закарпаття; тріо бандуристок «ДИВОСТРУНИ»; народна аматорська хорова капела «ПОСВІТ» із Луцька; хор «ПРЕОБРАЖЕННЯ» з Костопільського району Рівненщини. Свої таланти також продемонстрували творчі колективи Цуманської ОТГ.





На всіх бажаючих очікували повстанський куліш та вечірня повстанська ватра.
 


Довідково:
Одним із останніх повстанців, які загинули на території Цуманської пущі, був Чепелюк Василь Варигонович, на псевдо «Перець», уродженець села Холоневичі Ківерцівського району Волині (1922 р.н.). Він загинув у бою в 1951 році. Його боївку в урочищі Бирча вирахували енкаведисти і оточили. В тому нерівному бою «Перець» і його побратими самі себе зліквідували, аби не здатися ворогам.


17 серпня 2014 року в лісовому урочищі «Перцева гора», на місці загибелі повстанця, відбулося освячення та урочисте відкриття пам’ятного знаку. У наступному році тут започаткували проведення фестивалю повстанської пісні «Криївка Перця».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Форумі видавців націоналісти презентували книгу про місію України в світі

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити