image
 |  7 24 Вересня 2018 | 10:00

Контрабанда лісу з України під виглядом дров. Волинь – не виняток

Українські «дрова» продаються деревообробним фірмам у Румунії та Угорщині, які ніяк не пов'язані з енергетикою. Найбільші обсяги дров вивозять господарства Держлісагентства України, яке очолює соратник Генпрокурора Юрія Луценка, депутат Волинської обласної ради Володимир Бондар. У той же час, закон про заборону експорту дров заветував президент Петро Порошенко.
Журналістське розслідування із цього приводу опублікувало видання "Цензор.нет".
В Україні діє десятирічний мораторій на експорт необробленої деревини. Заборону ввели, щоб підняти вітчизняну деревообробну галузь. Наразі важко оцінити ефект від таких протекціоністських заходів, але можна з точністю сказати, що контрабанда лісу з України виросла.
Найпоширенішою схемою вивозу необробленого лісу з України є експорт дров у вигляді кругляка довжиною в два метри. Фактично, щодня з країни вивозять тисячі тонн промислової деревини під виглядом звичайної - паливної.
Українська ділова деревина під виглядом дров продається європейським переробникам деревини, які виробляють з неї меблі, підлогу, щити та іншу продукцію.
Європейцям це вигідно – зберігаєш свій ліс, купуєш дешевий український, переробляєш та отримуєш додану вартість, робочі місця та податки.
Скільки, хто, куди і для кого вивозить дрова із України?

Яка динаміка експорту дров із України в 2014-2018 роках?


За даними Державної фіскальної служби, у 2014 році експорт дров з України виріс, порівняно з 2013 роком, на 15,5%, до 1,75 млн тонн.
В 2015 році динаміка вивозу українських дров зросла ще на 16%, до 2 млн тонн. В 2016 та 2017 роках темпи вивозу паливної деревини з країни зберігалися на рівні 2 млн тонн.
Водночас, в цьому році темпи росту експорту активізувалися – за вісім місяців з країни уже вивезли 1,5 млн тонн дров.

Хто споживає українські дрова?


У розпорядженні редакції опинилися детальні митні дані з експорту українських дров за шість місяців 2018 року.
Аналіз географії показав, що майже всі українські дрова експортуються до Європи. Також були невеликі партії до Китаю та на Близький Схід.
Абсолютним лідером за споживанням паливної деревини з України була Румунія, яка імпортувала 232 тис. тонн дров. Можна подумати, що енергетика країни тримається на наших дровах.
Ще одна наша сусідка – Угорщина - закупила 50 тис. тонн українських дров. Туреччина, яка активно споживає сировину з України, завезла 27,5 тис. тонн дров.
Словаччина імпортувала 23 тис. тонн української паливної деревини, а до найбагатшої країни ЄС – Німеччини - з України було вивезено 22 тис. тонн дров.
Польща імпортувала 18,6 тис. тонн, Австрія – 14,2 тис. тонн дров.

А це точно дрова?


Є великі сумніви щодо того, що мільйони тонн дров, які йдуть не експорт з України, використовуються за призначенням.
Так, якщо у митній статистиці глянути розділ "ОПИС ТОВАРУ", то побачимо подібну характеристику вантажу: "Дрова паливні (дуб, граб), діаметр 60-140 мм, довжина 2000 мм.
Непросто уявити дубовий кругляк довжиною в 2 метри звичайними дровами. І подібну характерству мають майже всі поставки, які ми аналізували. Відрізняються лише діаметр та порода деревини, яку "перетворили в дрова".

То під виглядом дров із України вивозять промислову деревину?


Так. Після введення в 2015 році десятирічної заборони на експорт з України необробленої деревини, постачальники значну частину експортних поставок почали відправляти під виглядом паливної деревини.
Активно участь в цьому приймають державні лісозаготівельні підприємства. Це можна назвати контрабандою на державному рівні.

Хто займається експортом дров?


Аналіз митної статистики показав, що найбільшими експортерами дров з України є державні лісові підприємства. Так, ДП вивезли з країни 250 тис. тонн дров на 269 млн грн (фактурна вартість). Це половина обсягів експортованих дров в січні-червні 2018 року.
Приватні фірми експортували близько 70 тис. тонн паливної деревини, а комунальні підприємства – 50 тис. тонн.
При цьому, найактивнішим експортером дров серед комунальних підприємств було "Житомироблагроліс", яке підпорядковується Житомирської обласній раді. Воно експортувало 44,5 тис тонн паливної деревини.
Найменші обсяги експортували фізичні особи-підприємці, які сукупно відправили на експорт 35 тис. тонн дров.

Ворота країни контролюють різні клани. Через які митниці йдуть дрова?


Лідером за обсягами оформлення дров на експорт є Чернівецька митниця, яка в першій половині 2018 рокі провела половину експортних поставок.
Як йшлося в інтерв'ю з народним депутатом України Тетяною Остріковою, головою підкомітету з питань митної справи податкового Комітету Ради, вплив на цю митницю має політична партія "Народний фронт".
Закарпатська митниця, на яку впливають місцеві політичні еліти, опинилася на другому місці, а Львівська, де активний інтерес проявляють місцеві кримінальні авторитети та СБУ, – на третьому.
Далі йде Одеська митниця. Через неї оформляють поставки українських дров у Італію, Туреччину, Ізраїль та Китай.
Активно на експорт працює Волинська митниця, яку очолював Віктор Кривіцький - нинішній в.о. заступника голови ДФС, який відповідає за всю митницю.
Найменше дров на експорт оформляє рідна прем'єр-міністру Володимиру Гройсману Вінницька митниця.

Кого ж «гріє» наша паливна деревина?


Мова - про десятки європейський компаній. Ми пробігли по найбільшим і, дійсно, знайшли серед покупців українських дров заготівельників паливної деревини. Наприклад, польська фірма Frafka, або виробник паливних паллет італійська Ronchiato. Але такі – в меншості. Їхні об'єми набагато менші від лідерів.
Найбільшим покупцем української ділової деревини, яка вивозиться під виглядом дров, є румунська компанія Egger. Вона за півроку придбала 112 тис. тонн наших дров.
Достатньо переглянути декілька сторінок її сайту, щоб зрозуміти, що це не котельня, а деревообробна компанія, яка виготовляє меблі та дерев'яні покриття.
Або компанія з Угорщини Swisskrono, яка закуповує десятки тисяч тонн українських дров (17 тис. тонн за 6 міс. 2018), на своєму сайті пише, що займається виробництвом екологічно чистих виробів з деревини. Вочевидь - в тому числі і української.
А ось виробник модних меблів із української деревини – румунська компанія KRONOSPAN. Придбала щонайменше 28 тис. тонн наших дров. До речі, продукцію цієї компанії можна з легкістю придбати в Україні.
Виходить, вирубали ліс, незаконно вивезли, переробили на своїй румунській фабриці у меблі або паркет, продали знову в Україні і залишили собі додану вартість.
Інший скупник наших дров – австрійська Pisec Gesellschaft, яка є трейдером необробленої деревини та виробником пиломатеріалів. Компанія навіть має українську версію сайту.
Ще один активний покупець нашої деревини – румунська фірма Prolisok. Вона придбала щонайменше 50 тис. тонн дров у першій половині цього року.
Її українські ЗМІ підозрювали у масовій скупці деревини у чорних лісорубів та ФОПів, які компанія сама ж і створювала. Продавати свою деревину цій фірмі не гребують і державні підприємства.

Хто контролює контрабанду лісу?


Більше половини дров з України експортується державними лісовим підприємствами, які підпорядковуються Агентству лісових ресурсів України.
Це відомство очолює Володимир Бондар, який, як неодноразово писали ЗМІ, знаходиться у близьких дружніх стосунках з генеральним прокурором Юрієм Луценком.
Про причетність ГПУ до контрабанди лісу говорили і в таборі прем'єра Володимира Грйосмана. Так, соратник прем'єра Володимира Гройсмана та колишній виконуючий обов'язки голови Державної фіскальної служби Мирослав Проданнатякав, що дахуванням контрабанди лісу в Україні займається Генеральна прокуратура.
До слова, генпрокурор Юрій Луценко та голова уряду Володимир Гройсман – конфліктують між собою. Конфлікт пов'язаний з тим, що влітку голова Уряду спільно з міністром МВС Арсеном Аваковим відправили на митницю загони поліції, начебто, для боротьби з контрабандними потоками.
Така ініціатива не сподобалася оточенню президента Петра Порошенка, яке впливає на роботу митниці через СБУ.
В результаті з'явилось кримінальне провадження стосовно експорту горіхів, де фігурує Мирослав Продан, якого прокуратура підозрює у незаконному збагаченні.
Як повідомляв БізнесЦензор, Мирослав Продан декілька років тому фігурував у кримінальній справі стосовно контрабанди горіхів через Вінницьку митницю, яку на той час очолював.

Якщо про контрабанду лісу під виглядом дров знають усі, то чому ж її не зупинять?


Це майже вдалося, але завадив президент України Петро Порошенко. Генеральний прокурор та президент – соратники.
Влітку Верховна рада проголосувала за закон про кримінальну відповідальність за контрабанду лісу та заборону експорту дров з України.
Однак президент Петро Порошенко наклав вето на цей закон, запропонувавши свої пропозиції. А саме: виключити норму про заборону на вісім років експорту дров із України.
За словами голови держави, така заборона порушує зобов’язання України, як члена Світової організації торгівлі (СОТ). Дивують подвійні стандарти Порошенка, адже заборона на експорт необробленого лісу також порушує правила вільної торгівлі. Європейці неодноразово наполягали на скасуванні мораторію.
На початку вересня Верховна рада прийняла даний закон з правками президента. Фактично, керівництво держави продемонструвало зацікавленість в продовженні контрабанди українського лісу під виглядом дров.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заказник «Воротнів» перетворюється на Межигір’я по-волинськи?

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити