image
 |  4 26 Вересня 2018 | 17:05

Волиньрада вимагає виключити ДП «Волиньторф» із переліку підприємств, що підлягають приватизації

Волинська обласна рада прийняла звернення до центральних органів влади із вимогою не допустити приватизації стратегічного для регіону підприємства – державного підприємства «Волиньторф».
Таке рішення прийняте на черговій 21-й сесії Волиньради 26 вересня 2018 року, – інформує власкор «ВолиньUА».
Відповідний проект рішення внесла на сесію постійна депутатська комісія з питань промисловості, транспорту, зв’язку, паливно-енергетичного комплексу, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства, яку очолює свободівець Юрій Цейко.
Звернення адресоване до Верховної Ради України, Спеціальної контрольної комісії Верховної ради України з питань приватизації, Кабінету Міністрів України, Міністерства енергетики і вугільної промисловості України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, народних депутатів України.
У ньому зокрема йдеться:
«Ми, депутати Волинської обласної ради сьомого скликання, занепокоєні ситуацією, яка розгортається навколо ДП «Волиньторф».
Відповідно до Закону України від 18 січня 2018 року № 2269- УІІІ «Про приватизацію державного і комунального майна», ДП «Волиньторф» значиться у переліку державних підприємств великої і малої приватизації.
В той час, як парламентарі заявляють, що приватизації підлягають збиткові підприємства, які десятиліттями є джерелом зловживань, корупції, хабарництва і обтяжують бюджет, на розгляд вносять питання приватизації прибуткових торфопереробних підприємств.
ДП «Волиньторф» на сьогоднішній день є одним з кращих у торфовій галузі. За минулий рік підприємство виробило і реалізувало споживачам понад 130 тис. тонн торфового палива, що становить 60 відсотків випуску всієї торфопродукції в Україні. Понад 82 тис.тонн торфобрикетів (63%) залишилося на Волині для опалення житлових будинків та закладів бюджетної, комунальної і приватно-комерційної власності. Решта палива реалізували споживачам понад двадцяти областей України. Тут трудиться 450 чоловік. Середня заробітна плата становить 10000 грн. У минулому році підприємство сплатило 8,5 млн грн податку з доходів фізичних осіб. Всього до Державного та місцевих бюджетів усіх рівнів у вигляді податків і зборів сплачено майже 30 млн грн.
Оскільки у Маневицькому районі газифіковано лише декілька сіл і усі котли переведені на брикети, то можна стверджувати, що приватизація ДП «Волиньторф» є недоцільною і передчасною. В разі приватизації підприємства в районі буде створено приватного монополіста, адже іншої альтернативи джерела опалення немає. Однозначно буде підвищена ціна на продукцію, що негативно відіб'ється на місцевих бюджетах. Державний бюджет не отримуватиме 75% дивідендів чистого прибутку, які сплачують державні підприємства. Також це негативно позначиться на розвитку промисловості району. Підприємства працюють вкрай складній законодавчій площині із браком земельних ділянок для видобутку торфу у розмірі 60%.
У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України № 2793 від 07.05.2015 року про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо приведення у відповідність із Кодексом України «Про надра»).
Згідно статті 150 Земельного кодексу України до особливо цінних земель віднесені торфовища з глибиною залягання торфу більше одного метра і осушені незалежно від глибини.
Враховуючи те, що торфовища з глибиною залягання торфу до 0,7 метра згідно з технологічними умовами не підлягають промисловій розробці, до особливо цінних земель віднесені практично всі промислові торфовища в Україні. Це унеможливило вилучення торфовищ та окремих торфоділянок для промислової розробки, а сама торфовидобувна галузь функціонує поза законом.
В умовах відсутності чіткої законодавчої бази для відведення земель під торфорозробки, приватний власник зіткнеться з тими ж проблемами, що і державне підприємство, не зможе налагодити виробництво ДП «Волиньторф» є прибутковим і не претендує на дотації держави.
Існує цілий ряд й інших законодавчих колізій, які необхідно вирішити першочергово. Зокрема, без нових сировинних площ ДП «Волиньторф» приречене та існує загроза втратити успішне підприємство, що активно працює на зменшення енергозалежності нашої держави. Після цього такі підприємства надто швидко потрапляють до рук заготівельників металобрухту.
Якою буде подальша доля ДП «Волиньторфу» – поки не відомо, але наша позиція чітка – підприємство і надалі має працювати на користь нашої держави».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волиньрада прийняла звернення щодо фінансування видатків на лікування цукрового діабету

«Враховуючи вищевикладене, ми, депутати Волинської обласної ради, звертаємося до Вас із проханням виключити ДП «Волиньторф» із переліку підприємств, що підлягають приватизації», – йдеться у зверненні.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити