image
 |  0 27 Вересня 2018 | 19:31

«Головний біль» Савченка: чому діти села на Волині не ходять до школи?

У селі Стобихівка ось уже майже місяць в місцевій школі навчальний процес не проводиться зовсім. Батьки дітей вирішили зачинити двері закладу на замок. Таким чином вони хочуть стимулювати владу нарешті розпочати тут обіцяне раніше будівництво нової ЗОШ. Поки дорослі страйкують, понад дві сотні школярів на безстрокових канікулах. Вчителі ж ходять “на роботу” до сільської ради. Проте особливо працювати їм не доводиться, адже прямого свого обов’язку – навчати дітей освітяни вимушено не можуть виконувати з причини відсутності останніх. Яким чином чиновники намагаються залагодити конфлікт цього разу та як довго триватиме протест?
Про це в журналістському розслідуванні “Полісся”.
Для жителів Стобихівки влаштовувати протести – справа звична. Подібним чином вони намагалися привернути увагу чиновників до своїх проблем попереднього року. Тоді, саме у вересні, діти також не пішли вчитися. На такий крок селяни зважилися, бо всім обридло дивитися, в яких умовах здобувають знання їхні нащадки: з вигодами на вулиці, в тісноті, без нормального спортивного залу, терплячи багато інших “плюсів” старенької школи. Але й з цим можна було ще якось миритися, коли б не одне але… Упродовж останнього десятиліття в селі спостерігається справжній бебі-бум. Тож дітей збільшилося в рази, сьогодні вони змушені навчатися у дві зміни. А за кілька років доведеться вже вчитися й у нічну зміну. Тож громада поставила владі цілком слушну вимогу: “Збудуйте нову школу”, підкріпивши її аргументом, що таки пора, бо ще з 2012-го припадає пилом розроблена проектно-кошторисна документація.
Опісля виснажливих переговорів сторонам вдалося знайти компромісне рішення: посадовці переробляють проект, аби той відповідав сучасним нормам і цінам, далі шукають фінансові ресурси і починають будівництво, а батьки припиняють протест. Люди тоді виконали взяті на себе зобов’язання повністю, навчання відновили. Зі свого боку представники влади спромоглися тільки частково дотриматися обіцяного. Зокрема, оновили проект. Однак виявилося, за ним будувати школу в Стобихівці – занадто дорого. Майже дев’яносто мільйонів гривень, стільки потягнула кошторисна вартість проекту, ні в обласному, тим паче місцевому бюджеті не знайшлося… Хоча гроші й намагалися відшукати. На жаль, незважаючи на докладені старання, зреалізувати все й одразу навіть для наближених до владного керма стало непосильним завданням. Це викликало нову хвилю обурення та нерозуміння в батьків. Ситуація повторилася і знову на певний час школа осиротіла. Аж поки не з’явилася нова домовленість: селяни забезпечують частку співфінансування, а чиновники спробують віднайти кошти, достатні, аби хоча б закласти фундамент і далі поступово підтягувати ресурси. Та час ішов, але як державних грошей, так і фундаменту люди не побачили ні через місяць, ні під кінець літа. Хоча попередньо у квітні голова облдержадміністрації Олександр Савченко пообіцяв селянам до 1-го вересня зробити підмурівок школи. І терпіння в людей луснуло…
Нині ситуація набула критичного рівня. Зокрема, вівторок, 18 вересня, відзначився черговим загостренням протистояння між посадовцями та обуреними батьками. Делегацію на чолі з керівниками району, які приїхали цього дня в село, вони зустріли з помітною неприязню. Опісля спроби гостей зайти в школу (припускаємо, аби відновити навчання), дійшло навіть до невеликої словесної перепалки. Селяни наполягали, що допустять чиновників туди, лише коли згоду на це дадуть всі батьки, котрі підписалися на аркушах, які протестувальники прикріпили на дверях згаданого закладу. А таких близько сотні.
Представник учасників протесту Сергій Сухацький каже: “Пішли на крайню міру, так як втомилися чути постійні обіцянки посадовців і не бачити конкретних дій”.

– Рішення закрити школу виникло, так як батьків ніхто не хоче чути. Другий рік поспіль живемо в невідомості. Чиновники просто обіцяють, а нічого конкретно не зроблено. Ми ж вимагаємо того, що потребуємо – більшу, з комфортними для навчання дітей умовами школу. Скільки ті будуть заручниками ситуації? Наші діти змушені бігати в туалет на вулицю. Зимою пробиратися через сніг, аби справити природну потребу. Шкільна їдальня має такий вигляд, немов там 50 років ніхто ремонту не робив. Я звертаюся до тих, хто при владі, поставте себе на наше місце… Значна частина тутешніх родин – багатодітні. Менше, як троє дітей немає. Я сам виховую шістьох. Раніше навчання проводилося в дві зміни, якщо діти підуть до школи, буде три. Кожний рік прибуває два перших класи. Уявіть, коли батько на роботі заробляє гроші, то мати прикута до господарки, постійно дбає про дітей. Це ж поки одного погодуєш, збереш, вже за іншого треба братися. А в кого десять дітей!? У селі проживають такі сім’ї, що мають десять дітей, а мамі тільки 30 років. Треба зрозуміти і їх. Люди молодого віку хочуть деколи відпочивати, вирішувати свої справи, а не лише бути прикутим до дому.

За словами пана Сергія, сьогодні важко сказати, як довго триватиме протест. Все залежить від дій влади. Батьки нервово виснажені, але готові й надалі добиватися виконання власних вимог. Всі дотримуються одностайної думки – страйкувати, поки не стартує будівництво школи. Коли це трапиться, запевняє чоловік, місцеві докладуть руки, аби чимшвидше втілити його, працюватимуть на будові, якщо потрібно, то й гроші здаватимуть. Щодо вчинків влади, то наразі вони викликають у співрозмовника осуд. Зокрема, він прокоментував вівторкові події:

– Попередньо в школу вже заходили. Чому зараз вирішили, я не знаю… З батьками потрібно говорити на нормальних тонах, а не відкидати їх від порога. Як так можна? Тож не вихід з конфлікту? Загалом не вдалося дійти спільної думки. Батьки продовжують протест, поки не розпочнеться будівництво школи. Як там не є, діти освіту отримують: самотужки вдома вчимо їх писати, читати, – пояснює Сергій Сухацький.

Начальник відділу освіти Камінь-Каширської РДА каже, що влада працює над вирішенням проблеми будівництва нової школи в Стобихівці.
А якої думки щодо подій в Стобихівці самі чиновники? Очікувано, для них це непотрібний головний біль. Більше того, претензії батьків називають невиправданими, адже з самого початку, кажуть, тримають ситуацію під контролем і повсякчас намагаються її вирішити, шукають шляхів комунікації, порозуміння. Як повідомив журналістам начальник відділу освіти Камінь-Каширської РДА Віктор Пась, сьогодні йде активна робота над оновленою проектно-кошторисною документацією. Та перебуває на експертизі в Києві. Даний процес – тривалий і вимагає ґрунтовного підходу, потрібно дотриматися визначених норм, насамперед у плані безпечності майбутнього навчального закладу. Через що й виникають затримки з початком будівництва. До того ж згодом має відбутися ще тендер. Тому громада повинна зрозуміти і посадовців, ті роблять все від них залежне.

– Хочуть батьки не пускати дітей – це їхній вибір. Але блокувати педагогам доступ до робочого місця не мають законного права… У вівторок дійсно ми з головами районної ради і держадміністрації приїздили в Стобихівку. Хотіли зайти до школи саме з метою відновити педагогам доступ до їх робочих місць. Та батьки не дали нам такої можливості, стали в дверях, почали відпихати… Ми приїхали вирішити конфлікт, а не битися… Щодо ситуації по будівництву школи. Нова проектно-кошторисна документація готова. Нам вдалося зробити проект за півтора місяця. Зараз він знаходиться на експертизі. Не можу назвати конкретних дат, термінів, коли буде готова експертиза. Це робить Київ. Все від них залежить. Постійно тримаю питання на контролі, та ви самі розумієте, потрібно, щоб всі вимоги по безпечності були дотримані. Якщо станеться щось з дітьми, ми ж потім відповідатимемо. До слова, проект вдалося суттєво здешевити. Тепер загальний кошторис складає трохи більше 77 мільйонів гривень, – зазначив головний освітянин району.

Поліція тримає ситуацію під контролем
Законні чи ні дії батьків ми попросили прокоментувати правоохоронців. А також запитали, як вони реагують на подібні прояви суспільних протестів. У розмові з журналістом начальник районного відділу поліції Валентин Чих назвав ситуацію, що нині має місце в Стобихівці, контрольованою. Але, за його словами, у відділі поліції зареєстровано ряд повідомлень, що надійшли з боку обох сторін конфлікту, котрі наразі опрацьовуються та перевіряються.

– Дійсно, школа не працює, але місцева влада намагається знайти спілкування з батьківським комітетом. Однак до компромісу вони поки що не дійшли. Поліція займається лише охороною правопорядку. На мирні зібрання батьки мають право. Порушень громадського спокою не було. Ми інформуємо батьків, що коли вони не допускають дітей до навчання, то можуть понести адміністративну відповідальність. Діти мають обов’язково навчатися. Те, що на сьогоднішній день здійснюють батьки, є порушенням законних прав дітей на освіту. Поки лише обговорюється можливість застосування штрафних санкцій. Намагаємося знайти порозуміння з громадою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Піар та обіцянки: як очільник Волинської ОДА не дотримується слова? (ВІДЕО)
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Слова Савченка «зависли в повітрі»: на Волині діти другий тиждень не йдуть в школу (ВІДЕО)

 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити