image
 |  0 27 Вересня 2018 | 17:05

Від початку року на Волині виявили 17 випадків сказу серед тварин

Починаючи з 2007 року, 28 вересня у світі відзначається День боротьби зі сказом. Саме у цей день у 1895 році помер Луї Пастер, який винайшов для людства вакцину проти сказу, тим самим врятувавши від неминучої смерті мільйони покусаних скаженими тваринами.
Про це повідомляє "Волинь".


Сказ  характеризується гострим перебігом, ознаками енцефаліту, а при відсутності вчасного лікування — абсолютною летальністю.  Щорічно у світі гине від сказу понад 55 тисяч людей, тобто кожні десять хвилин — один житель планети.
Вірус сказу у слині хворої тварини зберігається 1 добу, в замороженому стані до 75 днів. Дуже чутливий до дії ультрафіолетових і прямих сонячних променів, висушування, гине миттєво при звичайних режимах пастеризації, кип’ятінні, 45-70% спирту, мильного розчину, 5% йод вбиває вірус на протязі 1 хвилини.
Людина заражається під час укусу (або ослюненні шкіри). Можливе зараження під час трансплантації деяких органів від хворої людини (зараження сказом при трансплантації рогівки).
Потрапивши до рани, деякий час вірус знаходиться у місці проникнення (6–12 днів), потім накопичується і розмножується у нейронах спинного і головного мозку, викликаючи фатальний енцефаліт.
Термін інкубаційного періоду та ймовірність летального кінця залежить від місця укусу. Так, при укусі в обличчя ймовірність захворіти, а значить, — гарантованої смерті, складає до 90%, а при укусах в кисті рук — до 65%, в нижні кінцівки — до 25%.
Інкубаційний період у середньому становить від 2 тижнів до 3 місяців, (іноді до одного року і більше).

Потрапивши до рани, деякий час вірус знаходиться у місці проникнення (6–12 днів), потім накопичується і розмножується у нейронах спинного і головного мозку, викликаючи фатальний енцефаліт.



До речі, протягом останніх років у Волинській області щорічно виявляється до півсотні випадків сказу  тварин (у 2017р.- 51 випадок). На сьогодні в області виявлено 17 випадків сказу серед тварин, понад 65% становлять свійські тварини (коти та собаки).
У такій ситуації, епідеміологи лабораторного центру радять при укусах, подряпинах (чи ослюненні шкіри) будь-якими тваринами, а також при ушкодженні шкірних покривів і потраплянні інфікованого матеріалу на слизові оболонки (при розтині туш тварин, які загинули від сказу) — терміново звернутись до лікувальної установи для надання першої медичної допомоги. А у разі потреби, призначається курс лікувально-профілактичної імунізації проти сказу.
Отож, щоб не заразитись сказом, слід:
завжди виконувати правила та норми утримання домашніх тварин і поводження з ними;
вкрай важливо — щорічно проводити щеплення проти сказу домашнім тваринам та сторожовим собакам;
утримуватись від контактів з дикими та безпритульними тваринами;
в разі укусу, чи ослюнення — не вбивати здорових на вигляд тварин, а з’ясуати ім’я господаря тварини, його адресу, телефон. Це допоможе уникнути зайвих щеплень, адже за твариною можна буде встановити ветеринарний нагляд;
найкращим превентивним заходом є місцева обробка рани: місце укусу негайно ретельно промити розчином мила з високим вмістом лугу. Глибокі укушені рани — промивають струменем мильної води. Але припікання рани, або накладання швів не рекомендується;
після промивання, краї рани слід обробити 70% спиртом (чи 5% настоянкою йоду) та накласти стерильну пов’язку;
одяг, в який була одягнута людина під час укусу, необхідно обробити гарячою праскою, і тільки після цього його можна ремонтувати та прати;
Собаки, коти та інші тварини, які покусали людей або тварин, підлягають негайній доставці в найближчий ветеринарний заклад для огляду і карантину під наглядом фахівців протягом 10 днів.
Завжди будьте уважні на вулиці, надто у дикій природі та дотримуйтесь правил поведінки з тваринами, це убереже Вас від небезпеки захворіти на сказ.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині виявили контрабанду на суму 1 мільйон

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити