image
 |  0 27 Вересня 2018 | 14:52

Волиньрада вважає, що за порушення правил перевезення вантажів має відповідати не лише водій, але й власник

Волинська обласна рада прийняла звернення до Верховної Ради України щодо необхідності внесення змін до Закону України «Про автомобільний транспорт», згідно з якими відповідальність за порушення правил перевезення вантажів має нести не лише водій, але й власник вантажу.
Таке рішення прийняте на черговій 21-й сесії Волиньради 26 вересня 2018 року, - інформує власкор «ВолиньUА».
Відповідний проект рішення внесла на сесію постійна депутатська комісія з питань промисловості, транспорту, зв’язку, паливно-енергетичного комплексу, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства, яку очолює свободівець Юрій Цейко.
«Ми, депутати Волинської обласної ради сьомого скликання, звертаємося до народних депутатів України з проханням щодо внесення змін до Закону України «Про автомобільний транспорт».
На сьогодні нормативними документами передбачено перевезення вантажів із загальною масою (разом з масою транспортного засобу) не більше 40 тонн. Зазначена норма не відрізняється від норм, запроваджених в інших європейських країнах. Поряд з цим окремо визначено: для контейнеровозів – 44 тонни, для транспортних засобів за встановленим Укравтодором та відповідними підрозділами МВС маршрутами – до 46 тонн.
Крім того, вагові параметри контролюються і по навантаженню на вісь – для навантаження на одиночну вісь – 11 тонн, на здвоєну – 16 тонн, на строєну – 22 тонни. Згідно з даними Державного дорожнього науково-дослідного інституту імені М.П. Шульгіна близько 74% автомобільних доріг в Україні збудовані під розрахункові навантаження на вісь – 6 тонн та загальною вагою – не більше 24 тонни. Щорічні збитки, які завдаються дорожньому господарству внаслідок руйнувань доріг, спричинених рухом великовагових транспортних засобів, складають більше 2 млрд гривень. За дослідженнями Світового банку щорічні втрати нашої країни внаслідок незадовільного стану автомобільних доріг складають 3-4% ВВП. Понад 90% автомобільних доріг в Україні потребують виконання ремонтно-будівельних робіт.
З метою збереження автомобільних доріг загального користування у Верховній Раді України зареєстрований проект Закону України "Про внесення змін до Закону України «Про автомобільний транспорт» (щодо дотримання вагових або габаритних норм та/або умов, визначених у дозволі на участь у дорожньому русі, реєстр № 4660).
Зазначеним законопроектом пропонується встановити солідарну відповідальність для автомобільного перевізника, водія транспортного засобу, відправника вантажу (комерційного посередника, брокера експедитора), вантажовласника - за порушення транспортним засобами встановлених законодавством вагових та/або габаритних норм.
Виходячи із вищезазначеного, просимо Вашого сприяння у невідкладному розгляді вказаного законопроекту та прийняття в цілому як Закону України», – йдеться у зверненні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Володимира Лиса збив «крутелик», – перший заступник голови Волинської облради

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити