image
 |  0 29 Вересня 2018 | 07:02

Лучани не хочуть сортувати сміття

У Луцьку встановили перші контейнери для роздільного збору сміття. Сміттєву реформу в місті розпочали із мікрорайону ЛПЗ. Тепер тут у місцях збору сміття стоїть три види контейнерів – для сухих відходів (папір, скло,  одяг, взуття, метал, посуд тощо) для вологих відходів (залишки їжі, засоби гігієни, рослини) і для пластику.
Про це повідомляє "Перший".
Про те, що у Луцьку сортуватимуть відходи, у міській раді вперше заговорили у лютому 2018 року. Спочатку старт реформи планували на 1 червня, потім відтермінували його до 1 серпня. Врешті перші контейнери, де позначили, що куди викидати, з’явились 5 вересня.
Перший заступник міського голови Григорій Недопад розповів: комунальники наразі спостерігають, наскільки швидко заповнюються контейнери, щоб згодом спланувати графіки вивозу сміття.
«Надіюсь, що сортують. Для сортування все зроблено, а як буде надалі – будемо дивитись. Найближчим часом ті контейнери, які були придбані за кошти краю Ліппе, будемо встановлювати в районі 11-го жеку. Це 40-й та 33-й мікрорайони» – повідомив чиновник.
*      *     *
Як жителі сортують сміття у цій частині міста, перевірив журналіст «Першого».
Лучанин Василь запевнив, що про сортування знає і правил дотримується. «Раніше біля будинку було два контейнери для сміття, а близько місяця тому їх відповідно промаркували. І встановили третій – для пластику» – розповів він.
«А скільки в мене того сміття? В мене його нема. Жменька. Отакий мішечок маленький. А якщо є лушпиння від картоплі, то я кидаю його у вологі відходи як тут написано», – каже мешканка району ЛПЗ Ніна.


*       *       *
Втім, ознаки сортування видно не скрізь. У більшості контейнерів суха фракція впереміш із вологою. Пластикові пляшки викидають у всі контейнери.
На різних частинах вулиці Даньшина можна побачити марковані, немарковані та індивідуальні контейнери для збору сміття. Є також стихійні сміттєзвалища.
Контейнер для вологих відходів на Дружби Народів


*       *       *
Директор департаменту ЖКГ Юрій Крась розповів, що ігнорування вимог до сортування відходів ускладнюватиме роботу комунальників.
«Зараз все тільки запускається. Це пробний період, щоб люди вчилися сортувати. Триває роз’яснювальна робота. Чим чистіше буде сміття, тим легше його буде відсортувати на сортувальній станції. Треба, щоб люди розділяли сміття, як належить», – сказав посадовець.
У контейнери заборонено викидати батарейки, лампочки, побутову техніку, будівельне сміття та опале листя

Сміття у контейнері для вологих відходів

Вміст контейнера для сухих відходів

​​​​​​​
Люди викидають у баки опале листя попри заборону

Контейнери для ПЕТ-пляшок зазвичай не містять речей не з пластику

 
На деяких контейнерах вже встигли позамальовувати текст з поясненням щодо сортування


 
Сміття не вдається умістити навіть у шість контейнерів

 
Пластикові пляшки у контейнері для сухих відходів

У контейнерах зі сміттям шукають їжу бездомні тварини


Імовірно, хтось не міг визначитись, куди викинути тюль

Один з найчистіших майданчиків

Низка контейнерів на вулиці Львівській, які ще не встигли промаркувати 

Пластикових пляшок більше, ніж можуть умістити два контейнери
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку серед білого дня молодики на «іномарках» побили двох хлопців

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити