image
 |  0 29 Вересня 2018 | 11:26

Що забув вказати у декларації заступник прокурора Волині?

Серед українських чиновників можна помітити одну дивну закономірність: їхні електронні декларації з 2015 року та їхні паперові аналоги, які держслужбовці подавали до цього, – досить відрізняються. Наприклад, уявімо що ви – прокурор і є власником земельної ділянки з 2010 року. Однак в паперовій декларації за 2014 рік її ви не вказуєте, а от вже в декларації за 2015 рік – так. Такі ситуації непоодинокі і стосуються будь-якого виду майна. Чиновники так нехтували правилами заповнення своїх декларацій через відсутність жорсткої відповідальності за це. Однак, з 2015 року за завідомо недостовірні відомості у декларації передбачено адміністративний штраф і навіть кримінальну відповідальність.
Про це повідомляє Громадське.Волинь.
Тож Центр журналістських розслідувань «Сила правди»  вирішив з’ясувати, хто із волинських прокурорів «забував» вказувати своє майно у декларації за 2014 рік і навіть більше – вже встиг порушити правила декларування після 2015 року.
Розпочнемо із нещодавно призначеного заступника прокурора Волині Олександра Воробія.
МАЙНО СІМ`Ї ВОРОБІЯ В ЛУЦЬКУ І ГОРОХОВІ

У своїй електронній декларації Олександр Воробій вказує, що займає посаду начальника відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю прокуратури Волинської області. Наказом від 21 вересня він призначений заступником прокурора Волинської області.
37-річний Олександр Воробій роботу в органах прокуратури розпочав у 2003 році з посади слідчого прокуратури Старовижівського району Волинської області. Потім трудився в прокуратурі Горохівського району, Луцька та в обласній прокуратурі. А у 2016 році навіть зайняв посаду заступника прокурора Волинської області.
Дружина прокурора – Наталія Воробій працює головним спеціалістом у Головному управлінні Державної казначейської служби України у Волинській області.
В період з 2014-го по 2017-й рік подружжя задекларувало трохи більше мільйона гривень зарплати. Варто відзначити, що майже третину з цієї суми, а саме 361 тисячу гривень – Олександр Воробій отримав у 2017 році, після того як прокурорам суттєво підвищили заробітну плату. Ще 167 тисяч гривень дружина прокурора отримала від продажу автомобіля у 2017 році.
З 2012 року саме Наталія Воробій є власницею єдиного нерухомого майна родини. Йдеться про земельну ділянку та недобудований гараж в селі Мар’янівка у Горохівському районі. А от рештою майна вона та її чоловік лише користуються. Наприклад, Олександр Воробій ще з 2001 року має право користування будинком в Горохові, площею 241 кв.м. Власницею цього житла є його матір Галина Воробій. І хоч прокурор отримав право користування давно – у своїй декларації за 2014 рік цього будинку він не зазначає.

Подружжя працює в Луцьку, тож навряд чи вони їздять до обласного центру із Горохова. Саме тому Наталія Воробій у своїх деклараціях за 2017 та 2016 роки вказує право користування квартирою у Луцьку. Власницею цього житла є її матір – Галина Ковальчук. Однак важливо знову відзначити дату набуття права користування – 17.09.2014. Втім, в деклараціях її чоловіка за 2014 та 2015 роки цього житла не згадано, що знову ж таки є порушенням.
На наші запитання щодо майна, яке він не вказує в деклараціях за 2014 і 2015 роки, прокурор зазначив, що. мовляв, не зобов`язаний щось пояснювати:
А я взагалі щось повинен вам пояснювати? І ви навіть не сказали, записуєте нашу розмову чи ні. За цей будинок в Горохові я скажу, що я його не вказав, бо тоді ніби не потрібно було вказувати.  І якщо ви так детально досліджували мою декларацію, то читали, що там пише. І будь ласка, зі своїми питаннями не телефонуйте мені в робочий час.


У 2017 році Олександр Воробій придбав автомобіль «OPEL INSIGNIA» 2011 року випуску за 290 тисяч гривень.

До речі, матір прокурора теж працює в органах влади. У її декларації зазначено, що вона займає посаду заступника міського голови – начальник відділу бухгалтерського обліку та звітності Горохівської міської ради. До цього, у 2010 році вона була обрана депутаткою Горохівської міськради від ВО «Батьківщина».
Батько прокурора – Павло Воробій теж працював в прокуратурі. Відомо, що у 2009 та 2012 році він був прокурором Локачинського району. У ЗМІ він також фігурує  як Володимир-Волинський міжрайонний прокурор. Працюючи на керівних посадах в часи Януковича Павло Воробій теж мав би бути люстрований, однак після Революції Гідності, у квітні 2014 року, він звільнився сам.
ПОДРУЖЖЯ ГУДКОВИХ: КВАРТИРА, БУДИНКИ В ПУЛЬМО ТА КОПАЧІВЦІ
Максим Гудков і його дружина Тетяна Лебедюк-Гудкова обоє працюють в органах прокуратури. Зокрема, 31-річний Максим Гудков є прокурором Рожищенського відділу Маневицької місцевої прокуратури Волинської області. Натомість Тетяна Лебедюк-Гудкова займає посаду прокурора відділу представництва інтересів громадянина або держави в суді та при виконанні судових рішень прокуратури Волинської області. Зараз вона в декретній відпустці.
У своїх деклараціях за 2014-2107 роки подружжя задекларувало близько 972 тисячі гривень доходів. Також обоє вказали своє нерухоме та рухоме майно.
Максим Гудков з 2012 року є власником лише однієї земельної ділянки. Вона розташована в селі Пульмо, що неподалік озера Світязь. Інше майно є власністю його дружини. Зокрема, вона є власницею трьох земельних ділянок, будинку в селі Копачівка на 269 кв.м. та квартири у Луцьку. Власних автомобілів родина не має. Натомість Максим Гудков з 2014 року має право користування «Volkswagen Caddy» 2010 року.
Саме з приводу цього автомобіля і виникають питання. Адже його немає в деклараціях подружжя за 2014 та 2015 роки, що є очевидним порушенням.
Ми звернулися за коментарем до пана Гудкова. Однак інформації щодо його відповіді ми не отримали.





В Тетяни Лебедюк-Гудкової, як виявилося, робота в органах прокуратури – родинна справа. Її батько Володимир Лебедюк – колишній керівник Любомльської та Ківерцівської районних прокуратур. Займав ці посади в часи Віктора Януковича, тож після Революції Гідності мав би бути звільненим. Сьогодні екс-прокурор на пенсії. В 2015 році він балотувався до Волинської обласної ради від ВО «Батьківщина».
Фото: Volyntimes.com.ua

В органах прокуратури працює і рідний брат Тетяни Лебедюк-Гудкової – Михайло Лебедюк. Він, як і її чоловік, займає посаду прокурора Рожищенського відділу Маневицької місцевої прокуратури Волинської області.
СУМНІВНА КВАРТИРА ТА ІНШЕ МАЙНО КУЗЬМІЧА В БОРАТИНІ
За інформацією сайту прокуратури Волинської області  Руслан Кузьміч  є заступником керівника Ковельської місцевої прокуратури. Також відомо, що до цього він був слідчим в особливо важливих справах обласної прокуратури, працював на посадах старшого прокурора Ківерцівської районної прокуратури, начальника відділу нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру.
Дружина прокурора Наталія Кузьміч працює у Головному територіальному управлінні юстиції у Волинській області.
Протягом 2014-2017 років вони заробили майже 1,1 мільйона гривень. З цієї суми 416 тисяч гривень прокурор отримав у 2017 році. Власної нерухомості у Руслана Кузьміча немає. З 2011 року він лише користується будинком у Боратині та з 2007 року – земельною ділянкою у цьому ж населеному пункті. Їхнім власником є Кузьміч Тетяна Михайлівна. Цього майна немає в декларації чиновника за 2014 рік. Більше того, земельна ділянка відсутня у декларації Руслана Кузьміча за 2015 та 2016 роки, що теж є очевидним порушенням законодавства.


У 2017 році Руслан Кузьміч почав користуватися квартирою від Боратинської сільської ради. Питання доцільності користування комунальною квартирою при наявності будинку на 314 метрів квадратних теж під сумнівом.
У власності дружини прокурора земельна ділянка у селі Гірка Полонка, а також автомобіль «Mercedes Benz Е 270 CDI» 1999 року. Окрім цього обоє користуються Фольксваген Пассат 2013 року, власником якого вказаний Рак В`ячеслав Євгенович.
В Ковельській прокуратурі повідомили, що наразі прокурор перебуває на лікарняному, тому не має змоги відповісти на наші запитання.
ПРОКУРОР КОВАЛЬЧУК ТА ЙОГО БУДИНКИ ПІД ЛУЦЬКОМ
У своїх електронних деклараціях Володимир Ковальчук зазначає, що займає посаду начальника відділу ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань та інформаційно-аналітичної роботи прокуратури Волинської області. На цій посаді він щонайменше з 2014 року. Дружина прокурора Оксана Ковальчук працює провідною спеціалісткою Луцького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану.
Разом зі своєю дружиною Володимир Ковальчук в період 2014-2017 років заробили близько 911 тисяч гривень. У їхній декларації за 2017 рік вказано чимало дорогого майна. Наприклад, усі члени родини прокурора з 2013 року мають право користування будинком у селі Зміїнець, що під Луцьком. Площа будинку – 282 метри квадратних, а задекларована вартість – 994 тисячі гривень. Власником цього житла є батько прокурора Степан Ковальчук. Попри те, що правоохоронець користується будинком з 2013 року, у своїй декларації за 2014 рік він його не вказав.



Разом із будинком, члени родини вказали право користування з 2005 року земельною ділянкою під ним. Її площа понад гектар і власник – теж Степан Ковальчук. Однак в деклараціях за 2014-2016 роки прокурор не згадує цю землю, що є очевидним порушенням.
Окрім вищезазначеного, у власності прокурора є земля і недобудований будинок в Кульчині площею 223 кв.м. та власний автомобіль «Chery Amulet»  2007 року. Окрім цього, з 2017 року прокурор користується «Nissan Qashqai» 2011 року випуску, власником якого є його матір Мирослава Ковальчук.
Батько прокурора працював у лісовій галузі. З 1992 року по 2002 рік був директором Городецького, Маневицького держлісгоспів. У вересні 2006 року призначений генеральним директором комунального підприємства Волинське обласне комунальне спеціалізоване лісогосподарське підприємство «Волиньоблагроліс». Також був депутатом Волинської обласної ради.
Матір прокурора теж була депутаткою Маневицької районної ради та Волинської облради.
Андрій ПАСІЧНИК, Аріна КРАПКА
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 найактуальніших запитань про субсидії

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити