image
 |  0 1 Жовтня 2018 | 13:31

Супрун сказала, чи варто замінювати цукор підсолоджувачами

Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун висловилася про замінники цукру. Їх обирають люди, які прагнуть зробити свій раціон здоровішим. Адже надмірне вживання цукру пов'язують із високими ризиками появи серцево-судинних хвороб, ожиріння, карієсу, хвороб печінки та деяких видів раку. Серед цих замінників: сахарин, сукралоза, ацесульфам і аспартам, що мають інтенсивний солодкий смак навіть у невеликих дозах або ж рослина стевія.
Асоціація серця та Асоціація діабету (США) вказують, що підсолоджувачі можуть бути ефективними для контролю ваги, а також як альтернатива цукру для людей, що мають діабет. Адже за правильного споживання підсолоджувачі допомагають контролювати рівень глюкози в крові, - пише Супрун на Facebook.
Існують й дослідження, що вказують, що наслідки вживання замінників цукру можуть бути не такі вже й безпечні. Навіть безкалорійні підсолоджувачі можуть провокувати "перепади" рівня інсуліну в крові та сприяти порушенню обміну речовин. Крім того, вживання підсолоджувачів може мати й протилежний ефект до зменшення кількості спожитих калорій – стимулювання апетиту, що може впливати на збільшення ваги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні занижують рівень мінімального споживчого кошика


"Наукові докази є досить обмеженими стосовно ефективності споживання замінників в довгостроковій перспективі", - вважає Уляна Супрун. - Все залежить власне від замінника та продуктів, в яких вони містяться. Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (США) склали таблицю з денною нормою вживання підсолоджувачів. Наприклад, рекомендована кількість замінника аспартама на день – 50 мг на кілограм маси тіла, сахарину – 15".

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити