image
 |  0 4 Жовтня 2018 | 06:58

Верховна Рада хоче ввести штрафи за цькування дітей у школах





Про це повідомляє Gazeta.ua


Законом пропонується встановити адміністративну відповідальність за булінг, а також за приховування подібних випадків і ввести штрафи від двадцяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Розмір штрафу залежатиме від виду вчиненого правопорушення.За цькування у школах передбачаються штрафи від 40 грн до 3400 грн. Сума штрафу залежатиме від виду вчиненого правопорушення.



Що таке булінг
«Булінг - це цькування дітей однолітками у дитячих колективах. Це агресивна та свідома поведінка однієї дитини щодо іншої. Від випадкової бійки буллінг відрізняється систематичністю й регулярністю, - каже психолог Наталія Носаль. - Жертвами булінгу найчастіше стають діти, які чимось вирізняються серед інших. До прикладу, скромно одягнуті, відмінники в навчанні, не мають дорогих ґаджетів або є представниками іншої раси. Раніше таких дітей називали «білі ворони».
Україна займає 9 місце серед 42 досліджуваних країн за відсотком жертв булінгу серед підлітків. За даними Міністерства внутрішніх справ, у 2017 році з булінгом зіткнулися 67% дітей. У школах нараховувалося трохи більше 3,9 млн дітей, а значить 2,6 млн пережили або були свідками знущань. 40% із них нікому про це не говорили і не зверталися за допомогою, трохи менше половини соромляться говорити про це, а 22% вважають явище нормою.
«Як правило, діти, які страждають від буллінгу, є закритими психологічно. Вони якщо і діляться цим, то тільки з батьками. Батьки повинні звертати увагу на дитину, якщо вона боїться йти в школу, у неї немає друзів, має брудні речі, або дитина сама собі завдає пошкодження», - розповідає заступник міністра юстиції Іванна Смачило.
«Буллінг - це не просто поодинокі розбірки»
«20% дітей, які цькують інших, не розуміють, що роблять. Часто вони вважають, що просто жартують. Але головна проблема, яка дає булінгу розвиватися - це приховування проблем від батьків. Навіть просто налагодження відносин між батьками і дітьми змінить обсяги проблеми», - каже заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко.
Буллінг - це не просто поодинокі розборки в школі. У кінці липня в Одесі 15-річну дівчину жорстоко побили однолітки. Причиною конфлікту між дівчатами став хлопець, який раніше зустрічався з однією з нападниць, а потім почав залицятися до постраждалої.
У минулому році в Чернігові підлітки побили 15-річну дівчину. Обидва відео цих бійок, що потрапили в мережу, отримали резонанс.
«Буллінг сприймається суспільством не як проблема, з якою треба боротися, а як окремі розбірки в школі. Суспільство часто вдає, що не бачить цієї проблеми», - каже керівник проекту «Стоп шкільний терор» Юлія Чудновець.
В Україні стартував проект Міністерства освіти Безпечна школа. Завданням проекту є спроба захистити дітей від шкільного і Кібербулінгу.
Як в Україні борються з проблемою булінгу
Міністерство юстиції розпочало інформаційну кампанію «Стоп булінг». Кампанія проводиться в рамках проекту «Я маю право».
У рамках кампанії розробили інформаційні матеріали. З них можна дізнатися, які види буллінгу існують і як діяти в ситуації, якщо ви стали свідком цього.


У червні цього року нардепи запропонували штрафувати за буллінг і зареєстрували відповідний законопроект, в якому пропонується ввести окрему статтю про булінг до Кодексу про адміністративні правопорушення.
2 жовтня цей законопроект ухвалили у першому читанні.
Кого і за що штрафуватимуть
Закон визначає механізми протидії булінгу. Освітній омбудсмен буде проводити перевірки щодо булінгу та своєчасного реагування працівників освітніх установ на такі випадки.
Так, за моральне або фізичне насильство та агресію у будь-якій формі загрожуватиме штраф у сумі від 40 до 850 грн. Подібне стягнення очікує також на батьків кривдника, якщо він ще не може відповідати перед законом. За вчинення таких дій із особливою жорстокістю щодо неповнолітнього будуть стягувати штраф від 1700 до 3400 грн
Каратимуть і вчителів. За приховування булінга штрафуватимуть від 850 до 1700 грн. Директори шкіл повинні будуть контролювати, як виконуються заходи з протидії булінгу, розглядати заяви про випадки цькування від учнів та їхніх батьків.



Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити