image
 |  0 6 Жовтня 2018 | 07:06

Московський патріархат звинуватив Варфоломія в розколі церкви

Московський патріархат заявив, що спілкування патріарха Константинопольського Варфоломія з “розкольниками” загрожує відлученням від Церкви.
Про це пише “Інтерфакс“.
“Наш предстоятель звертався до патріарха Варфоломія з проханням вплинути на архієрея Константинопольського патріархату митрополита (Гальського. — Ред.) Еммануїла, який веде діалог з розкольниками на канонічній території Української православної церкви. Хіба патріарх Варфоломій не знає, що спілкування з розкольниками несе за собою відлучення від Церкви?” — питав намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло.

Московський піп заявив, що його як православного єпископа дуже хвилює “мовчання деяких інших Церков із цього питання, які, напевно, бояться наслідків конфлікту зі Стамбулом більше, ніж Самого Христа”.
Митрополит Павло також “здивувався” через те, що “патріарх Варфоломій вважає за можливе втручатися в справи інших Православних церков”.
“Ми говоримо про рівність єпископату і рівність всіх єпископів. Але хто дає право Стамбулу й їхнім архіпастирям приписувати собі ті функції, які вони намагаються собі привласнити? Мене дивує, що, колись ухилившись в єресь і розкол, прийнявши унію з Римом, Константинопольський патріархат намагається іншій, глибоко православній державі, нав’язати свою першість”, — обурився московит.

Нагадаємо, що на початку вересня у рамках підготовки до надання автокефалії Православній церкві в Україні Вселенський патріархат призначив своїх екзархів у Києві: Архієпископа Даниїла Памфілійського зі Сполучених Штатів та Єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади.
Наступного дня синод Російської православної церкви виступив зі заявою, в якій висловив «рішучий протест і глибоке обурення» у зв’язку рішенням Константинопольського патріархату призначити у Києві двох екзархів (повірених). Заяву було розміщено на сайті Московського патріархату.
25 вересня московські попи знову заявили, що «Україна — це їхня канонічна територія» та вимагають від Константинополя відкликати своїх екзархів, котрі готують УПЦ КП до надання томосу.
У Константинопольському патріархаті заявили, що УПЦ МП не має права «виганяти» екзархів із України.
29 вересня в ЗМІ з’явилася стенограма зустрічі Вселенського патріарха Варфоломія та московського Кірілла, що відбулася 31 серпня у Стамбулі. На цій зустрічі Російський патріарх Кірілл звинувачував українську владу у підкупі Вселенського патріархату, а Варфоломій наголошував на систематичній брехні РПЦ та праві України на незалежність.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Константинополь провів дослідження щодо Томосу для України

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити