image
 |  0 9 Жовтня 2018 | 12:56

Розміщення в Польщі ядерної зброї США не обговорюється - міністр


Польща не веде із США жодних переговорів щодо розміщення на території країни американських ядерних боєголовок в рамках програми Nuclear Sharing.


Про це сказав міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович в інтерв’ю виданню Dziennik Gazeta Prawna.
“Це не є предметом переговорів. Це також не є предметом розгляду”, - заявив Чапутович.
Водночас глава МЗС Польщі повідомив, що Вашингтон має прийняти рішення щодо створення американської військової бази на постійній основні в Польщі до квітня 2019 року.
За його словами, інвестиції у створення інфраструктури на території Польщі під американську базу становитимуть близько 2 млрд доларів.
Читайте також: В Україні скотилася свобода слова через утиски влади
“За цю суму в Польщі можна збудувати значно більше, ніж, наприклад, у Німеччині”, - констатував міністр.
Чапутович також повідомив, що спостерігається певна затримка із створенням інфраструктури під американську базу - елементу системи ПРО. За його словами, це викликано американськими тендерними процедурами. Утім, він додав, що в цьому питанні головнішим є не час, а найвища якість.
Станом на сьогодні на території Польщі дислокуються понад 4,5 тис. американських військовослужбовців, які перебувають там на ротаційній основі. Зокрема, у рамках зміцненої передової присутності НАТО (Enhanced Forward Presence - EFP) поблизу міста Ожиш (північний схід Польщі) розміщуються кількасот американських військовослужбовців у складі бойової батальйонної групи. Крім того, у кількох гарнізонах (Жагань, Свентошув, Сквежин і Болеславець) на заході Польщі у межах ініціативи зміцнення Європейського регіону (European Reassurance Initiative - ERI) дислокуються підрозділи бойової групи бронетанкової бригади США. Додатково у Польщі розміщений також повітряний компонент зі складу бригади бойової авіації, а в населеному пункті Редзіково на півночі країни будується американська база - елемент системи ПРО системи Aegis Ashore.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити