image
 |  0 12 Жовтня 2018 | 08:21

Савченко здає позиції: на Волині немає умов для ведення бізнесу

Волинська область не увійшла у ТОП-5 рейтингу регіонів, які сприятливі для ведення та доступності бізнесу.
Про це свідчать результати  рейтингу "Regional Doing Business. 2018", складеного Офісом ефективного регулювання BRDO та Спілкою українських підприємців за методологією Світового банку. Цей рейтинг презентували у Києві 11 жовтня, -пише Німецька хвиля.
З усіх регіонів України підприємцям найкомфортніше вести бізнес у Вінницькій області. Також у трійці лідерів Івано-Франківська та Житомирська області.
Зміни є у багатьох регіонах, але не у Волині.
"Вінниччина має найбільший бал у загальному заліку, Житомирщина - за компонентом створення підприємства. Чернігівщина готова конкурувати за об'єкти будівництва та має прогрес у відведенні земельних ділянок. А от Харківщина та Донецький регіон найбільш лояльні до бізнесу в питанні сплати податків", - зауважив заступник голови BRDO Денис Малюська.

У регіонах  експерти опитали до двох тисяч підприємців. Вимірювалися саме ті компоненти, які залежать від місцевої влади і можуть вплинути на бізнес-клімат у регіоні. Це створення підприємства, оформлення земельної ділянки , одержання дозволів на будівництво, приєднання до електромереж, сплата місцевих податків тощо.
Читайте також: Межі Луцька: поза кордонами логіки і здорового глузду
Максимальний бал, який могли отримати регіони - 600, однак навіть регіони-лідери набрали лише трохи більше 300 балів.  Цей рейтинг складається в Україні вже  вдруге.
"За рік місцева влада сконцентрувалася на місцевих податках. Там найбільший прогрес за рік", - констатує виконавчий директор Спілки українських підприємців  Катерина Глазкова.

Усе пізнається у порівнянні
Цьогоріч до рейтингу було додано новий компонент - оцінку електронних сервісів. Тут експерти вказали на три сценарії розвитку, які можна спостерігати в регіонах: послуги через інтернет для підприємців просто не надаються, що є найтиповішим підходом для багатьох регіонів, зокрема для таких великих міст як Одеса чи Харків; скористатися загальнодержавною системою електронних послуг - зокрема Дніпро і Хмельницький долучились до iGov; створення власних електронних сервісів - цим шляхом пішли Львів, Вінниця, Київ.
Однак попри позитивну динаміку за деякими аспектами ведення бізнесу українські регіони мають дві глобальні проблеми, і вони залишаються без змін.

Нагадаємо, нещодавно відбулась головна інвестиційна подія року «Волинь – Інвест 2018», яка мала зібрати сотні бізнесменів, котрі мали би ділитися своїми знаннями ведення власної справи, чиновники Волинської ОДА напередодні розповідали про помпезність цього заходу і про те, як гості цієї події можуть вкладати гроші у наш регіон. Обіцянок від Савченка було як завжди доволі багато – бізнесова революція не відбулась.
Читайте також: Луцьк: на правах бідного родича

Саме тому, очевидно, що Волинь, яка має великий потенціал для розвитку бізнесу здає свої позиції та не займає жодної сходинки у рейтингу "Regional Doing Business. 2018", адже наші чиновники більше дбають про свій бізнес, а все, що відбувається поза ним їх мало торбує.
Читайте також: Луцьк займає 23 місце зі 100 найпривабливіших для інвестицій українських міст

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити