image
 |  2 17 Жовтня 2018 | 13:21

Бізнес дав новий прогноз курсу гривні

Представники бізнесу очікують, що середнє значення обмінного курсу через 12 місяців становитиме 29,6 гривні за долар.
Про це свідчать результати щоквартального опитування керівників підприємств, проведеного Національним банком у третьому кварталі 2018 року.
Бізнес погіршив девальваційні очікування на тлі збереження позитивних оцінок щодо фінансово-економічного стану своїх підприємств в найближчі 12 місяців.
Зокрема, за даними опитування, суттєво зросла частка респондентів, яка очікує знецінення гривні, - 90,3% (у другому кварталі - 78,3%).
Середнє значення обмінного курсу через 12 місяців, на думку опитаних, становитиме 29,6 грн за долар, тоді як у другому кварталі бізнес очікував середній курс на рівні 28,63 грн за долар.
При цьому 65,1% респондентів, які брали участь в опитуванні, вважають, що обмінний курс в наступні 12 місяців буде вище позначки 29 грн за долар.

 



У той же час другий квартал поспіль підприємства знижують інфляційні очікування. Так, за підсумками опитування зростання споживчих цін очікується на рівні 8,9% (у другому кварталі - 9,6%).
"Основним фактором впливу на зростання цін залишається курс гривні до іноземних валют (82,8% відповідей). На іншому в місці - витрати на виробництво, однак вага цього чинника в порівнянні з попереднім кварталом знизилася на 3.1 п.п. до 68,5%", - відзначають в НБУ.
На думку опитаних представників підприємств у наступні 12 місяців на динаміку цін впливатимуть доходи населення і ціни на світових ринках.
При цьому, як відзначають в НБУ, підприємства зберігають позитивні оцінки щодо поточного фінансово-економічного стану своїх підприємств і очікують поліпшення в наступні 12 місяців.
За даними опитування, підприємства також продовжують очікувати на зростання обсягів залучення іноземних інвестицій. Зростання очікують респонденти всіх видів економічної діяльності, крім респондентів сільського господарства, найбільше - у сфері енерго- та водопостачання.
Очікування щодо зростання потреби в позикових коштах найближчим часом також залишилися практично на рівні попереднього кварталу. Однак третій квартал поспіль скорочується частка респондентів, яка планує залучати банківські кредити. Серед тих, хто планує брати кредити, залишається високою частка респондентів, які планують брати кредити в національній валюті - 82,2%.
Найбільш стримуючим фактором для залучення кредитів бізнесмени вказують високі ставки (69,1% респондентів).
Залишаються високими очікування всіх підприємств за обсягами виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців. Понад 30% респондентів очікують, що обсяги виробництва будуть рости, і близько 50% переконані, що вони залишаться на колишньому рівні.
Опитування проводилося з 3 серпня по 4 вересня, в ньому взяли участь 682 підприємства з 22 регіонів країни (без врахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької та Луганської областей), які представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількості працівників.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити