image
 |  7 17 Жовтня 2018 | 12:29

Історична Волинь: світлини Горохова початку ХХ століття (ФОТО)

Місто Горохів  належить до найдревніших поселень Волині. Перша писемна згадка про нього відноситься до  1450 року. Твердження деяких авторів, що Горохів згадується у «Літописі руськім» при описі подій 1240 року, не відповідає дійсності.
[caption id="attachment_104710" align="aligncenter" width="612"] Центр Горохова на початку ХХ століття. Добре видно куб синагоги.[/caption]
[caption id="attachment_104711" align="aligncenter" width="616"] Горохів, 1937 р.[/caption]
[caption id="attachment_104712" align="aligncenter" width="356"] Фото з сайту Polona.pl[/caption]
У І половині XV століття Горохів належав великому князю литовському Свидригайлу Ольгердовичу. 1450 року грамотою польсько-литовського короля Казимира IV Ягеллончика Горохів з навколишніми селами, за заслуги у Свидригайла, був відданий у власність шляхтичу Олізару Шиловичу. У 1487 році пані Олізарова відписує Горохів своїм родичам. Місто переходить у власність князів Сангушевичів, яких пізніше стали називати Сангушками-Коширськими.
Документи за 1571 рік свідчать про те, що вже тоді Горохів іменувався містечком. 26 липня 1600 року місту було надано Магдебурзьке право Григорієм Львовичем, сином Лева Олексійовича Сангушко-Коширського. Ця грамота була затверджена королем польським Сигізмундом ІІІ Вазою 10 березня 1601 року на вільному сеймі у Варшаві.
Після Визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького Горохівщина потрапляє під владу Польщі. Вона переходить з рук у руки різних можновладців. Тяжким ярмом для населення став національно-релігійний гніт.
У міському парку був побудований замок — своєрідний музей для вельмож. Тут містилися відомі античні скульптури, єдині у тодішній Польщі. Це виготовлені з білого мармуру скульптури Геркулеса, Помпеї, статуї Персея, роботи Канова, Купидона, Психеї.
Тривалий час Горохів залишався важливим пунктом ярмаркової торгівлі. Вироби горохівських кушнірів, шевців і кравців користувалися великим попитом навіть далеко за межами Волині.
У травні 1919 року в Горохові був розташований штаб Володимир-Волинської боєвої групи Армії УНР. Місцевість була свідком важких кривавих боїв Армії Української Народної Республіки з поляками і більшовиками.

Після поразки Української Народної Республіки у війні Горохів належав до Горохівського повіту Волинського воєводства Польської держави від 1921 по 1939 рік.
Читайте також: Київські князі розмовляли українською
Розпорядженням міністра внутрішніх справ 12 квітня 1934 р. з міста вилучено давні землі сіл Підліски і Горохів Сільський та включені до сільської ґміни Скобєлка.
30 вересня 1939 року місто було окуповане Червоною армією. Під час радянської влади з 1939 по 1941 рік багато сімей були депортовані в концентраційні табори ГУЛАГу. Групи молодих українських патріотів Горохова і навколишніх сіл були арештовані, а потім страчені у Луцькій в'язниці відступаючими військами НКВС, 23-24 червня 1941 р.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити