image
 |  0 18 Жовтня 2018 | 07:28

Москва готова на будь-який злочин, щоб перешкодити утворенню незалежної Української Церкви, - Брати Капранови

Отримання Польською Церквою від Вселенського Патріарха Томоса стало першим визнанням  незаконної передачі Київської митрополії під руку Москви.
Роздумами про це поділилися письменники Брати Капранови у Фейсбуці.
Письменники пригадали історичний факт, як у 1923 р. архімандрит Смарагд (Латишенко) пострілом з пістолета убив митрополита Польської ПЦ Георгія (Ярошевського).
«І хай вас не введе в оману слово "польська" - насправді Польська Православна Церква творилася українцями на українських землях, які сто років тому входили до складу Речі Посполитої. Тодішня ситуація в Польській Церкві настільки нагадувала теперішню ситуацію в Українській, що ми не могли не згадати про цей прецедент - як попередження, на що здатні "русскомірци", навіть якщо на них вдягнуто ряси.
1922-го року у Польщі пройшов Собор, який проголосив утворення Польської Православної Церкви і звернувся до Вселенського Патріарха за Томосом. Ще раз наголосимо - православними у Польщі тоді були українці, відповідно православні ієрархи переважно теж були українцями. Звісно, єпископи РПЦ, які служили в Польщі, були проти польської автокефалії. Знайома ситуація, чи не так?», - йдеться у дописі.

І от у цій ситуації архімандрит Смарагд (фото праворуч) зайшов до кабінету митрополита Георгія (фото ліворуч) і застрелив того з пістолета. Випадок безпрецедентний у історії Церкви і людства.
На щастя, це вбивство не перешкодило процесу отримання автокефалії, і 1924 року Польська Церква отримала від Вселенського Патріарха Томос, який вперше визнав незаконною передачу Київської митрополії під руку Москви.
Далі була довга історія боротьби з Православною Церквою в Польщі після 1939 року і зокрема зі згаданим Томосом.
«Але написали ми про цю історію для того, щоб попередити себе, вас, СБУ, МВС і всі компетентні органи: Москва готова на будь-який злочин, щоб перешкодити утворенню незалежної Української Церкви. В тому числі й на злочин руками українців - адже Смарагд (Латишенко) був українцем.
Не можна легковажити такими прецедентами. Історія нас попереджає», - підсумовують письменники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворог обстріляв мирне населення Золотого-4 мінами (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити