image
 |  5 23 Жовтня 2018 | 13:07

Чому людині необхідні вітаміни групи В?


Про це пише Добрий лікар. 

-- Про вітамін В люди обізнані чомусь набагато менше, ніж про С, А чи Е. А що це, власне, за вітаміни?


-- Вітаміни групи В потрiбнi для функціонування чи не всіх систем організму. Причому цi вiтамiни досить взаємозалежнi -- якщо в організмі бракує одного виду вітаміну В, це означає й нестачу інших, -- каже валеолог Євген Прохорів. -- До цієї групи належать вітамін B1 (тіамін), вітамін B2 (рибофлавін), вітамін B3 (ніацин, або нікотинова кислота), вітамін B5 (пантотенова кислота), вітамін B6 (піродиксин), вітамін B7 (біотин), вітамін B9 (фолієва кислота), вітамін B12 (ціанокобаламін).


Усі ці вітаміни потрібні для роботи імунної та нервової систем, обміну речовин тощо. Першими симптомами браку вітамінів грипу В є погіршення стану шкіри, волосся, нігтів (що особливо актуально восени), роздратованість, неврологічні прояви, депресія, виразки на шкірі.




Скажімо, дефіцит вітаміну В1 характеризується неврологічними проблемами (центральною чи периферийною нейропатією), серцево-судинними і шлунково-кишковими порушеннями, набряком обличчя, запаленням суглобів. Брак цього вітаміну часто виявляють при екземі, псоріазі, фотодерматозах, червоному вовчаку, нейродерміті, вітиліго, оперізувальному лишаї тощо.


Вітамін В2 бере активну участь у вуглеводному, білковому, жировому обміні та синтезі гемоглобіну. На брак вітаміну В2 вказують стоматит, сухість губ з наявністю лущення і тріщин, заїди. Також можуть розвинутися кон'юнктивіт, порушення зору.  На шкірі виникають еритеми на кшталт себорейного дерматиту (особливо на волосистій частині голови, у ділянці носогубного трикутника, навколо очей та вушних раковин).


Вітамін В3 потрібен для окисно-відновних процесів, обміну вуглеводів і білків, він впливає на нервову систему, шлункову секрецію, вміст холестерину в крові, полiпшує роботу печінки, знижує рівень цукру в крові тощо. Добова потреба в цьому вітаміні збільшується при важкому фізичному навантаженні, переохолодженні, нервово-психічному стресі, захворюваннi шлунково-кишкового тракту, алкоголізмі.


Вітамін В5 потрібний для процесу росту та репродуктивної функції, а його нестача може проявитися в ураженнях шкіри (дерматит, порушення росту волосся, погане загоєння ран) і слизових оболонок (стоматит).


А от дефіцит вітаміну В6 призводить до порушення росту дітей, анемії, функціональних змін у центральній нервовій системі, випадіння волосся. Потреба у цьому вітаміні підвищується при вагітності, охолодженні організму, тривалому вживанні антибіотиків і сульфаніламідів. Крім того, він конче потрiбний для ефективного розщеплювання білків. Ті, хто споживає багато білків (зокрема чоловіки-бодибілдери), передусiм повинні звернути увагу на прийом цього вітаміну. А ще вітамін B6 підтримує нормальний рівень цукру в крові, що особливо важливо для людей, котрi потерпають від діабету або гіпоглікемії.



Вітамін В7 (біотин, вітамін Н) бере участь в утворенні жирних кислот і деяких біологічно активних речовин, сприяє виділенню енергії з вуглеводів, регулює рівень цукру в крові. Також він містить сірку, яка дуже важлива для здоров'я волосся, нігтів і шкіри, а тому перешкоджає посивінню та полисінню. При його дефіциті підвищується рівень цукру і холестерину в крові,  розвивається анемія, виникають слабкість, сонливість, м'язовий бiль, втрата апетиту, депресія. Явними ознаками дефіциту вітаміну будуть випадіння волосся, поява лупи, надмірно жирна або надмірносуха шкіра.


Вітамін В9 тісно пов'язаний з В12 -- якщо останнього мало, то й фолієва кислота буде в дефіциті. Значна втрата фолієвої кислоти відбувається при поширених захворюваннях шкіри, особливо при еритродермії, а дефіцит проявляється змінами слизової оболонки шлунково-кишкового тракту, що призводить до діареї і виснаження.


Брак вітаміну В12 загрожує анемією, неврологічними ураженнями, у дітей —- затримкою росту. На тлі його нестачi часто розвиваються оперізувальний герпес, псоріаз, червоний вовчак, фотодерматози.


-- То де ж брати ці вітаміни?


-- Вітаміни групи В містяться насамперед у злаках, а також у дріжджовому хлібі. Крім того, джерелом є картопля, банани, сочевиця, перець чилі, тунець, квасоля, горіхи, яйця, крупи, томатний сік. Та оскільки ці вітаміни розчиняються у воді, вони не можуть зберігатися в організмі та швидко виводяться. Ось чому важливо поповнювати їх запаси щодня. Особливо це стосується осіб похилого віку та дітей.



Так, багато вітаміну В1 є в зернових (особливо у рисі та пшениці) та у дріжджах. Вітамін В2 надходить в організм з м'ясними і молочними продуктами, а вітамін В3 у великій кількості міститься у висівках i субпродуктах (печінці та нирках).


Вітамін В5 "живе" у печінці, жовтках, дріжджах, пророслих зернах. На вітамін В6 особливо багаті морква, печінка, м'ясо, яйця. Основними джерелами вітаміну В7 є продукти з нелущеного зерна, молоко, цвітна капуста, буряк, боби, дріжджі, горіхи, печінка, яйця, шампіньйони і білі гриби. А В9 особливо багато у печінці та зелених овочах. Вітамін В12 -- тiльки у свіжій печінці, м'ясі, молочних продуктах, яйцях.


Загалом, при станах, коли дефiцит вітамінів групи В вiдчутний, лікар може призначити ці вітаміни в ін'єкціях, і вже за короткий час стан людини суттєво покращується.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити