image
 |  5 5 Листопада 2018 | 18:42

УПЦ МП не братиме участі в об'єднавчому соборі

Ієрархи досі послуговуються термінологією, котра втратила актуальність після рішень Вселенського патріархату.
Про це повідомляє ТСН.
Участь Української православної церкви Московського патріархату в об’єднавчому соборі та створенні єдиної православної церкви в Україні під егідою Вселенського патріархату неможлива. Про це в інтерв’ю одному з грецьких церковних видань заявив архієпископ Ніжинський УПЦ МП Климент.
У цьому коментарі ієрарх назвав "батьками цього так званого собору" представників УПЦ-КП і УАПЦ, яких обізвав "розкольниками". Климент заявив, що визнане Константинопольським патріархатом духовенство українських юрисдикцій "самі себе назвали священиками і єпископами". Попри заяви представників Вселенського патріархату, представник МП вважає, що "патріарх Варфоломій, хоча і оголосив про зняття з Філарета анафеми, досі не перебуває з ним в євхаристійному спілкуванні". Можливість участі структури РПЦ в Україні в об’єднавчому соборі архієпископ відкинув категорично.
Об'єднавчий собор помісної церкви відбудеться найближчим часом, проте дата його проведення залежить від Вселенського патріарха. Філарет зазначив, що на соборі обов'язково мають бути присутні екзархи з Константинопольської церкви, які спостерігатимуть за процесом. Філарет також розповів, що процедура обрання очільника нової церкви ще не узгоджена.
Нагадаємо, 3 листопада в турецькому Стамбулі Константинопольський патріарх Варфоломій та президент України Петро Порошенко Порошенко підписав зі Вселенським патріархом угоду про створення незалежної УПЦ підписали угоду про співпрацю. Порошенко наголосив, що завершується процес створення автокефальної церкви, створені всі умови для підготовки до Собору, щоб Томос було надано відповідно до канонів церкви.
Після того в Московському патріархаті заявили, що керівники УПЦ-КП і УАПЦ Філарет і Макарій Константинополь заборонив очолювати Філарету та Макарію нову Українську церкву - УПЦ МП не зможуть висуватися в предстоятелі об'єднаної церкви. Однак у Київського патріархаті невдовзі В УПЦ КП розвінчали фейк Москви про заборону для Філарета та Макарія очолювати нову церкву цю інформацію спростували. Архієпископ УПЦ-КП Євстратій Зоря заявив, що участь в об’єднавчому соборі братимуть лише ті, хто звернувся до Вселенського патріарха з проханням надати Томос про автокефалію. За його словами, нема підстав для участі в зібранні митрополита Онуфрія та архієреїв Московського патріархату, які виступають проти автокефалії.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відеофіксація на дорогах: «за» і «проти»

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити