image
 |  2 12 Листопада 2018 | 14:06

Розповіли, хто першим отримає субсидії грошима

В Україні першими виплату субсидій грошима відчують 150 тис. родин, які, починаючи з 1 січня 2019-го, вперше оформлять "комунальну знижку".
З 1 січня стартує не повноцінна монетизація, а підготовка і прийняття нормативних актів, відкриття особових рахунків у банках для субсидіантів, - пише "Сегодня" .
Оскільки одержувачів держдопомоги в Україні налічується понад 5 млн осіб, то до 1 травня 2019-го обіцяють відкрити рахунки тільки тим, хто звернувся за субсидією вперше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НАБУ склали «антирейтинг» справ, які ігноруються судами


У другу чергу, з 1 травня і до кінця літа, "монетизують тих", хто отримує допомогу від держави тоді, коли немає платежів за опалення (близько 2 млн осіб). На третьому етапі, який обіцяють закінчити до 1 жовтня 2019-го, монетизація компослуг дійде до всіх, хто її потребує.
Старший консультант з питань соцзахисту населення Інституту місцевого розвитку Антон Левицький зазначає, що з перерахуванням грошей на рахунку українців може виникнути низка складнощів.
"Особові рахунки повинні бути з обмеженим режимом використання, тобто з них можна буде перевести гроші на 5-6 рахунків постачальників компослуг і нікуди більше. В Європі такі платежі знімаються автоматично, як зроблять у нас, незрозуміло. Якщо платити буде кожен, то як: за допомогою інтернет-банкінгу, терміналу, квитанції? Всі можливості повинні бути передбачені, як і можливість зняти заощадження, тільки якщо повністю розрахувався і не раніше".

Також Левицький побоюється, що влада ще уріже соцнорми, перш за все, на опалення, щоб платити менше субсидій. За його словами, наприклад, діюча норма в 4,5 куб. м/міс. на кв. м завищена для утепленого будинку, її можуть скоротити до 4 куб. м.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити