image
 |  2 17 Листопада 2018 | 11:12

В Україні відзначають День студента: історія свята

17 листопада у більшості країн світу відоме як Міжнародний день студентів.
Що стосується історії свята, то його витоки сягають 1939 року. Цей день відзначають на знак пам’яті чеських студентів, яких стратили нацисти у листопаді 1939 року. Напередодні студенти та викладачі вийшли на вулицю, щоб відзначити день утворення Чеської держави. Нацисти розігнали демонстрацію, а студента Яна Оплетала вбили.
Похорон студента медичного факультету переріс у масові протести. 17 листопада було оточено гуртожиток, після чого понад 1200 студентів заарештували. 9 із них стратили у в’язниці, а інших відправили до концтабору.
Свято в Україні встановлене указом президента від 16 червня 1999 року.
Серед  українських студентів побутують незвичайні традиції святкування Дня студента, які пов’язані з навчанням. Наприклад, студенти “Києво-Могилянської академії”  на День академії миють пам’ятник Григорію Сковороді на Контрактовій площі і вірять в те, що кожен учасник церемонії успішно здасть сесію.
А у Львівському національному університеті ім. І. Франка щороку на День університету пам’ятник письменника перед вузом одягають в мантію, яку спеціально шиють до цієї нагоди.
17 листопада в багатьох українських вузах також проводять флешмоби, квести, концерти та інші заходи.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити