image
 |  0 1 Серпня 2019 | 08:00

1 серпня. Цей день в історії. Померла поетеса Леся Українка

1115 — помер Олег-Михайло Святославич, руський князь з династії Рюриковичів. Патріарх роду Ольговичів.

1492 — перша письмова згадка про Запорозьких козаків: під Тягинею, в низов'ях Дніпра, козаки взяли на абордаж османську галеру, з якої визволили невільників. Не маючи протидії, хан Менґлі I Герая вимушений був вперше жалітися великому князю Литовському Олександру I на дії «черкас» з козацької ескадри. 

1498 — мандрівник Христофор Колумб вперше ступив на землю континентальної Америки в районі півострова Парія (сучасна Венесуела). Вважаючи, що це острів, Колумб назвав його Isla Santa (Святий Острів) і проголосив власністю Іспанії. 

1780 — Швеція оголосила про свій постійний нейтралітет. 

1913 — померла Леся Українка, письменниця, поетеса, громадський діяч. Похована у Києві на Байковому кладовищі. 

1914 — через чотири дні після оголошення Австро-Угорською імперією війни Королівству Сербія, Німецька імперія і Російська імперія оголосили війну одна одній, у Французькій республіці проведено загальну мобілізацію, а перші німецькі загони увійшли до Люксембургу, щоб почати наступ на Французьку республіку. Протягом наступних трьох днів Російська імперія, Французька республіка, Бельгія і Велика Британія утворили коаліцію у війні проти Австро-Угорської імперії та Німецької імперії. Почалась Перша світова війна, котра забрала життя 20 мільйонів людей. 

1920 — у Відні сформовано закордонний (екзильний) уряд Диктатора ЗУНР, головна мета якого — домагатися відновлення незалежності ЗУНР дипломатичними засобами. 

1936 — народився Ів Сен-Лоран, французький кутюр'є. 

1941 — на окупованій нацистами території Західної України створено дистрикт «Галичина» з центром у Львові. 

2004 — вченими з Лідського університету відкрито «підводну річку» в Чорному морі.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити